Két hete a PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján meghalt egy újszülött csecsemő. Az 5700 grammos gyerek feje még kibújt, azonban vállai elakadtak, ezért megfulladt -írja a Dunántúli napló.

A rendőrség tájékoztatása szerint a család feljelentést tett az eset után, a lap úgy tudja, hogy hogy feljelentéskiegészítést rendeltek el az ügyben. Az újság információi szerint a család első gyermeke szintén nagy súllyal, 5000 gramm fölött jött a világra.

Dr. Drozgyik István egyetemi docens, a szülészeti klinika igazgatója a lap megkeresésére azt mondta, kollégáit és őt magát is megrendítették a történtek, és osztoznak a szülők gyászában. Az esetről azonban egyelőre – miután belső és rendőrségi vizsgálat is indult – nem kívánnak nyilatkozni.

A lap úgy tudja, hogy a hetedik hónap környékén már 4000 grammra saccolták a babát, így felmerül a kérdés, hogy miért nem a császármetszés mellett döntöttek az orvosok. A kontraindikáció talán az lehetett, hogy az anya túlsúlyos volt, ezért dönthettek a hüvelyi szülés mellett az orvosok.

Nem hivatalos források szerint az anyánál felmerült a cukorbetegség gyanúja, a diabétesz-terhes gondozást azonban elutasította.

Dr. Lintner Ferenc János Kórház szülészeti osztályvezető főorvosa még 2009-ben nyilatkozta azt, hogy ha más komplikáció nincs, a vállelakadást a kórházban többféleképpen is orvosolni tudják : gátmetszéssel, császármetszéssel, méhösszehúzódást segítő infúzióval vagy egy orvosi műfogással megmenthető a baba élete.

Az ügy érdekessége, hogy Geréb Ágnes pont vállelakadás miattáll bíróság előtt.