Eddig huszonegy embert kellett kitelepíteni az otthonából Győr-Moson-Sopron megyében, Kisbajcson és Véneken a Duna áradása miatt, mindannyiukat rokonoknál, ismerősöknél helyezték el – közölte a katasztrófavédelem megyei igazgatósága kedden a honlapján. A tájékoztatás szerint az árvízi védekezés munkálataiban a katasztrófavédelem, a közútkezelő és a vízügyi igazgatóság csaknem háromszáz munkatársa vesz részt. A hétfőn felmért készletekben 104 ezernél is több homokzsák szerepel, ebből aznap mintegy tízezret szállítottak ki az egységekhez.

Budapest III. kerületében elsősorban három területen lehet szükség lakossági kitelepítésekre a szaktervezők szerint. Tarlós István főpolgármester az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: ha csütörtökig igazolódna az osztrák előrejelzés szerinti, minden eddiginél magasabb vízhozam és vízállás a magyar szakaszon is, akkor három területen lehet lakossági kitelepítés.

Tájékoztatása szerint az északi terület a Rövid utca, az Árpád utca, Ásó utca északkeleti vége, a Sinkovics Imre utca északnyugati vége, az Ármány utca északnyugati vége, a Naplemente utca, a Markó utca, az Ipartelep utca, a Szent István utca, a Pünkösdfürdő utca, a Mária utca és a Batthyány utca által határolt terület. A déli zóna az Arany utca keleti vége, a Kölcsey utca keleti vége, a Béke utca keleti vége, a Zrínyi utca középső része, a Zöldfa utca nyugati vége és a Kolozsvári utca nyugati vége között fekszik. A nyugati terület pedig a Tegez utca, a Bem utca déli vége, az Aradi utca északi vége és a Petőfi utca keleti vége közötti terület. A főpolgármester közleménye szerint megkezdték a Margitsziget védelméhez szükséges anyagok és eszközök behordását, a Római-parton pedig az elsőrendű védvonalon az árvízi kapuk bezárását. Utóbbi helyszínen elkezdődött a védmű talpának megerősítése is. A római-parti védelem szervezése rendben és nyugodtan zajlik - közölte a városvezető. Tarlós István azt is jelezte: a hullámtér az előző árhullámokhoz hasonlóan mindenképp víz alá kerül. A budai alsó rakpartot várhatóan kedd este 8 órakor, a pestit – a korábban jelzettnél korábban – este 10 órakor zárják le.

A részletekről itt olvashat bővebben.