Halált okozó testi sértéssel és más bűncselekményekkel vádolták meg azt a négy rendőrt, akiknek a vád szerint szerepük lehetett az Izsáki Rendőrőrsön áprilisban megvert Bara József halálában – írja a HVG. A vádirat nagyjából megegyezik azzal, amit eddig is tudni lehetett: Orgoványon vonták intézkedés alá a férfit, akit egyik ismerőse lopással gyanúsított meg. A férfit megbilincselve bevitték az őrsre, ahol bezárt ajtó mögött két órán át vallatták. Eközben olyan súlyosan bántalmazták, hogy a gyanúsított belehalt a sérüléseibe.

A vádirat szerint több ütés érte a mellkasát, a székkel is felborult, ezután it ütötték és gumibotozták. A sértett rosszul lett, az esti órákban elvesztette eszméletét, és elhunyt. Megpróbálták újraéleszteni és mentőt is hívtak hozzá, de ez már nem járt sikerrel. A megvert férfi többek között tüdőzúzódást,szegycsonttörést és sorozatos bordatöréseket szenvedett, halálát zsírembólia okozta.

Mint a Velvet is megtudta anno a helyszínen, több túlkapásuk is volt a helyi rendőröknek, akik rendet akartak tenni a tanyavilágban. A vádiratba így belefoglalták azokat a 2013 eleji eseteket, amikor összesen négy férfit bántalmaztak az izsáki őrsön, hogy beismerő vallomást csikarjanak ki belőlük. Bara halálánál amúgy az első- és másodrendű vádlott volt jelen, a harmadrendű a további bántalmazásokban vett részt, amibe a negyedrendű vádlott nem avatkozott bele. Az első két vádlott jelenleg is előzetes letartóztatásban van.

A Kecskeméti Nyomozó Ügyészség a halált okozó testi sértésen kívül kényszervallatás, jogellenes fogvatartás, hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás, hivatalos személyként elkövetett közokirat-hamisítás bűntetteivel, továbbá könnyű testi sértés vétségével is vádolja a vádlottakat – írja a HVG.