Szőke hajú, kék szemű hétéves lányt vettek állami gondozásba a hatóságok Dublinban - írja a Sunday World. A gyereket - csakúgy, mint nemrég egy Maria nevű kislányt Görögországban - egy romatáborban élő romániai családtól vitték el a rendőrök hétfőn, Tallaghtból.

Az intézkedést hosszas nyomozás előzte meg: a lap úgy tudja, a rendőrök lakossági bejelentésre kezdtek vizsgálódni: az észlelőnek az lett gyanús, hogy a hat-hétéves lány egyik állítólagos rokonára sem hasonlít. A jelzett otthonban talált két felnőtt hiába állította, hogy közös utóduk a a szőke, kék szemű gyerek, nem tudták meggyőzni a rendőröket, és születési anyakönyvi kivonatot sem tudtak felmutatni. A születés helyét és időpontját ugyan megjelölték, de a jelzett kórházban semmilyen nyoma nem volt a kislánynak. Eközben orvosi szakvélemény is készült, amely szerint szélsőségesen ritka, hogy két romának ilyen színösszeállítású gyereke legyen. 

Két óra alatt csak előkerítettek egy születési anyakönyvi kivonatot, de az nem volt meggyőző - csakúgy, mint a mellétett útlevél, amelynek fotója egy csecsemőt ábrázolt. Ekkor a rendőrség úgy döntött, hogy a kislányt gyermekjóléti szervekre bízza, amíg tart a nyomozás, a szülőket azonban nem tartóztatták le. Elképzelhető, hogy DNS-mintát vesznek majd tőle, illetve a két felnőttől, hogy kiderüljön, igazat mondanak-e. A család egyébként évek óta Írországban él, de rendszeresen hazalátogatnak, Romániába.

Maria

Az eset eddig rettenetesen hasonlít a Görögországban talált Maria ügyére: őt is egy roma táborból vitték el a hatóságok, mert a 4-6 év körüli gyerek kicsit sem hasonlított állítólagos szüleire, Krisztosz Száliszra és Eleftéria Dimopouloura. Viszont csak egy cigány nyelvjárást beszél, más nyelven nem tud. A két felnőtt az ügy kirobbanása óta őrizetben van, legutóbb azt vallották, hogy jótékonysági alapon vették magukhoz a gyereket, mert az anyja nem, tudott gondoskodni róla.

A CNN szerint, bár sokan reménykedtek, hogy Maria az ő elrabolt gyerekük, egyelőre nincs egyezés a lány, illetve az Interpol adatbázisában tárolt DNS-adatok között, de szeretnék megoldani, hogy minél több országban, minél egyszerűbb legyen a profil-összehasonlítás. A helyi rendőrségekkel folyamatos kapcsolatfelvételben vannak.

Mariát nevelőcsaládba adták, egyelőre azt derítették ki az orvosi tesztek, hogy inkább 5-6 éves lehet, talán kicsit idősebb, mint eddig gondolták. Nehéz valami konkrétat kideríteni, mert két felnőtt, akikkel eddig élt, még vér szerinti gyerekeik születési és egyéb okiratait sem tudják bemutatni - vannak papírok, de hamisnak tűnnek, így közokirat-hamisításért is eljárást indítanak ellenük. Az iratok szerint egyébként a nő tíz gyereket szült, a férfi pedig további négy apja.

Az ügyben négy közalkalmazottat már felfüggesztettek, és vizsgálják, hogyan adhattak ki idén, több év után születési anyakönyvi kivonatot Mariáról. Haralamposz Dimitriu, a helyi, Lariszai roma közösség vezetője szerint a pár könyörületből vette magához Mariát, mert bolgár anyja nem törődött vele, és úgy nevelték, mint bármelyik másik gyereküket. (Ennek ellentmondani látszik, hogy a kislányra rossz életkörülmények közt, pocsék higiéniájú helyen találtak rá.) A baj csak az, hogy történetüknek ez már a sokadig verziója, mindig máshogy mondják el, hogyan került hozzájuk.

„Láttam az anyát, ide járt ki a térre, hogy kolduljon a gyerekkel" - mondta el egy Lariszai férfi a Reutersnek. Rákérdezett a nőnél, hogy hogy lett neki szőke angyalkája, mire azt mondta, hogy szőke volt az apa.

Diszkrimináció

Az Amnesty International is megszólalt az ügyben: szerintük a romákat egész Európápban előítéletekből fakadó diszkrimináció sújtja, Maria esete pedig megfelel annak az előfeltevésnek, hogy a romák gyereket lopnak és dolgoztatják. A görög közmédia szerint azonban az összes forrás megerősíti a tényt, hogy Mariát koldultatták.

Az a lehetőség is felmerült, hogy bizonyos bűnözői körök terhes nőket utaztatnak Bulgáriából Görögországba, és eladják a gyerekeiket. Athénban egy korábbi vizsgálat olyan üres koporsókat talált, amelyekbe elvileg külföldi nők Athénban világrajött, hivatalosan halvaszületett gyerekeinek holttestét helyezték.