A Magyar Baptista Szeretetszolgálat munkatársai egy fiatal magyar férfit keresnek, aki a Fülöp-szigeteken tartózkodott a tájfun idején – írja a hír24.

Az eltűntről a belejelentést a Baptista Szeretetszolgálat kapta, amelynek tagjai vasárnap délután indultak a térségbe, és kedd reggel utaztak tovább a tájfun sújtotta térségbe. A hírt Révész Szilvia, a baptisták szóvivője megerősítette.

" Minket az édesanya keresett meg, hogy csütörtök óta nem tud a fiáról. A fiatalembernek helyi felesége van, kint él a térségben. Valószínűleg csak azért nem ad hírt magáról, mert a telefonvonalak nem élnek, a területen sem áram, se víz, sem étel nem áll rendelkezésre. Kollégáink a helyiekkel sem tudnak beszélni" – mondta el a Velvetnek Révész.

Az ügyben kerestük a Külügyminisztériumot is, ők a férfiról nem tudtak konkrétummal szolgálni. Azt írták, hogy az országban akkreditált jakarati nagykövetük úgy értesült a fülöp-szigeteki hatóságoktól, hogy a katasztrófának nincs magyar áldozata. Hozzátették: "November 11-én nagykövetségünk arról tájékoztatott bennünket, hogy egy magyar állampolgár édesanyja hívta őket, és jelezte, hogy gyermeke a Fülöp-szigeteken tartózkodik, nem messze attól a helytől, ahová a tájfun lecsapott. Az utazás céljáról és egyéb körülményeiről nincs tudomásunk" – írták. 

Tájékoztatásuk szerint a konzuli szolgálatnál két olyan személy regisztrálta magát, aki jelezte, hogy ebben az időszakban többek között a Fülöp-szigetekre is ellátogatnak. "Mindkét állampolgár által megadott kontaktszemélyekkel felvettük a kapcsolatot, akik jelezték, hogy az érintett személyek rendben vannak"  – közölték. 

A Fülöp-szigeteki kormány hivatalos, kedden nyilvánosságra hozott adatai szerint 1744-re nőtt a Haiyan tájfun áldozatainak száma, de a végleges számuk várhatóan ennek a sokszorosa lesz. Az információk szerint 5,4 millió károsultja van a viharnak, 3438 ház sérülését jelentették, ezek közül 2055 teljesen elpusztult.

Segítene?

Baptista Szeretetszolgálat a túlélő gyermekek megsegítésére meghirdeti Fogadj örökbe! támogatási programját. Olyan magyar támogatókat keres, akik vállalják, hogy egy éven keresztül havi 3000 forinttal segítik egy Fülöp-szigeteki kisgyermek ellátását. A támogatási szándékot a www.fogadjorokbe.hu címen lehet jelezni, illetve a 20/770-5330-as vagy a 20/383-4023-as telefonszámokon.

A Baptista Szeretetszolgálat emellett a 13555555-55555555-55555555-ös számlaszámra "Tájfun" megjelöléssel várja a Fülöp-szigeteki károsultak megsegítését célzó adományokat.