Marina-parti arzenál?

Mint arról a Velvet elsőként beszámolt, a rendőrség nagy mennyiségű fegyvert foglalt le hétfőről keddre virradó éjszaka Budapesten, a XIII. kerületi Marina part egyik teremgarázsában parkoló Peugeot-ból. A helyszínre érkező tűzszerészek kutyája jelzett, de miután felnyitották az autót, robbanószert nem találtak benne. 

Két budapesti férfit őrizetbe vett a rendőrség a Marina-parton, egy Peugeot-ban talált fegyverarzenállal kapcsolatban – mondta el Bucsek Gábor az Országos Rendőr-főkapitányság pénteki sajtótájékoztatóján. A 34 M. Imre és a 36 éves D. László is ismert a rendőrség előtt, mindketten részleges beismerő vallomást tettek. Az, hogy mi volt a céljuk a fegyverekkel, később fog kiderülni.

A két budapesti férfit Dunakeszin és Szadán fogta el a TEK, egyiküket tegnapelőtt, egy bevásárlólözpont parkolójában, másikukat tegnap, szadai tartózkodási helyén; előzetes letartóztatásukat kezdeményezték. A tájékoztatón elhangzott: a teremgarázsban talált járműben – a korábbi hírekkel ellentétben – nem voltak pokolgép előállításához szükséges kellékek, csak lőfegyverek, füstgránátok, és ezernél is több lőszer.

Ezt találták

  • 2 db AK43-ara hasonlító fegyver
  • 1 db Skorpio 
  • 7 db különböző típusú pisztoly, hangtompítóval és anélkül
  • Füstgránátok
  • kb. 1200 darab lőszer

A rendőrség úgy találta meg a két férfit, hogy a Lehel úti robbantás miatt kaptak egy lakossági bejelentést február 3-án, amely szerint elképzelhető, hogy a robbantás miatt keresett motor a Marina part egyik alsó teremgarázsban áll, illetve a mellette parkoló autóba a motorkerékpár használói parkoltak valamit, írja a police.hu. A helyszínen nem találták a keresett motort (egy másikat igen, de annak nincs köze a bűncselekményhez), viszont a bombakereső kutyák bejeleztek az ott parkoló Peugeot típusú autóra. Ezután nyitották fel az autót, amiben nagy mennyiségű fegyvert, hangtompítós pisztolyt és közel 1200 darab, a fegyverekhez való lőszert találtak, illetve olyan füstgránátokat, amik különböző irritáló anyagokat is tartalmaztak. A rendőrség a nyomozás során kiderítette, hogy a parkolóhely bérlését M. Imre megbízásából D.László intézte. Arra az újságírói megjegyzésre, hogy a két férfi az azonosíthatóság egyszerűsége miatt nem tűnik túl profinak, Bucsek Gábor, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda igazgatója azt mondta: a fegyverek mennyisége a porfizmus felé mutat. A két férfi ellen lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a rendőrség. 

Bucsek Gábort a sajtótájékoztatón arról is kérdezték: kijelenthető-e egyértelműen, hogy van összefüggés a Lehel úti bankrobbantás és a hat nappal azelőtti Váci úti banktámadás között. Habár a nyomozóiroda igazgatója azzal kezdte a válaszát, hogy az összefüggést nehéz egyértelműen kijelenteni, hiszen ahhoz kell az elkövető, aztán azzal fejezte be, hogy egy eljárásban kezeli a rendőrség a két ügyet.