Két nagy törmelékdarabot fedeztek fel az ausztrálok az Indiai-óceán déli részén, Perth-től 2500 kilométerre, délnyugatra – írja a BBC az ausztrál kormányfő bejelentésére hivatkozva. A területre kutatóhajókat indított Ausztrália, Új-Zéland és az Egyesült Államok is. A legnagyobb törmelékdarab 24 méteres. A Malaysia Airlines MH370-es járata Kuala Lumpurból indult, de a mai napig nem érkezett meg úticéljába, Pekingbe. A fedélzeten 239 emberrel tűnt el a gép március 8-án. Azóta számtalan (összeesküvés-)elmélet született, a gép eltérítése is felmerült, főleg mivel a repülővel megszakadt a kapcsolat, majd még órákat repült úticéljával ellenkező irányba.

A maláj közlekedési miniszter, Hishamuddin Hussein „hiteles nyomnak" minősítette a felfedezést. Egy norvég hajó megérkezett a törmelékek felfedezésének környékére. A St Petersburg nevű autószállító hajó (nem komp) Madagaszkárról tartott Melbourne-be, amikor megkérték, hogy szálljon be a kutatásba. A térségben jelenleg nem túl jók a látási viszonyok, ez nehezítheti a roncsok megtalálását, és péntek reggelig le is állították a keresést.

Egy ausztrál AP-3C Orion repülőgép már megjárta a területet, de sikertelenül tért vissza a perth-i bázisra, nem talált semmit (felvétel is készült a repülésről). Az ABC szerint 303 ezer négyzetkilométeres területet kell átvizsgálni, ez Magyarország területének több mint a háromszorosa. Az ABC riportere amúgy egy, a térséget pásztázó amerikai gépen van, elmondása szerint csak némi hajóról származó szemetet és két delfint látott a térségben.

Eközben a BBC pekingi tudósítója szerint a túlnyomórészt kínai utasok rokonai feszülten figyelik a kínai főváros egy hoteljében a tévében a fejleményeket. Ők most abban reménykednek, hogy nem a gép roncsait találták meg, mert akkor szeretteik biztosan odavesztek.

A BBC folyamatosan követi az eseményeketkattintson ide a részletekért, és Tony Abbott kormányfő bejelentéséért! Cikkünket mi is folyamatosan frissítjük.