Elrendelte a bíróság annak a három rendőrnek az előzetes letartóztatását, akiket csütörtökön vettek őrizetbe vesztegetés és egyéb bűncselekmények vádja miatt – úgy tudjuk, egy alezredes is a letartóztatottak között van. A Velvet értesülései szerint az ügyészek a rendőrség maffiaellenes egységénél is házkutatást tartottak.

„A Budapesti Nyomozó Ügyészség három (rendőr) gyanúsított őrizetbe vételéről határozott, egyúttal indítványozta előzetes letartóztatásuk elrendelését, amelynek kérdésében ma döntött a bíróság" – erősítette meg információinkat a Fővárosi Főügyészség sajtóosztálya.

 „A Fővárosi Katonai Bíróság elrendelte a három őrizetbe vett rendőr letartóztatását. A bíróság két okot jelölt meg: egyrészt egy különleges fegyelmi okot, vagyis, hogy a gyanúsítottak szolgálati viszonyukkal összefüggésben követték el a bűncselekményt. Másrészt a bizonyítási eljárás meghiúsítását, vagyis, hogy az említett rendőrök a tanúk befolyásolásával a bizonyítási eljárás sikerességét veszélyeztetnék" – mondta el a Velvetnek Dr. Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője. 

Úgy tudjuk, mindhárom rendőr fellebezett a döntés ellen és meghallgatásukon enyhébb kényszerintézkedést és az ügyészi indítvány elutasítását kértek. Ám ezt a bíró nem hagyta jóvá. 

Mint megírtuk, a nyolc kihallgatott gyanúsított esetében valójában két külön esetről van szó: az ügyészség gyanúja szerint O. Zs. rendőr alezredes és főhadnagy beosztottja úgy próbált meg „némi keresetkiegészítéshez" jutni, hogy egy budapesti piac üzemeltetőjétől nagyobb összeget fogadott el cserébe azért, hogy a piac működéséhez szükséges engedélyeket – hatálmánával visszaélve – jóváhagyassa az illetékes önkormányzattal. Úgy tudjuk, a Józsefvárosi piac az ügy tárgya – ezt az információnkat Dr. Bagoly Bettina főügyészség szóvivője nem cáfolta. 

Az üggyel kapcsolatban a Velvet úgy értesült, hogy a nyomozás során a BRFK  Szervezett Bűnözés Elleni Főosztályán tartottak házkutatást. 

A másik esetben több rendőr és egy ügyvéd is érintett, akik között értesülélésünk szerint az a paktum született, hogy anyagi ellenszolgáltatásért cserébe az ügyvédeknek különböző polgári-, és bűntető ügyekben a rendőrség nyilvántartó rendszeréből adatokat szolgáltattak ki.