Ugyan korábban a Velvettel is közölték a Székesfehérvári Törvényszéken, és a Bors is megerősítette, hogy szerdán ítélet várható az utóbbi évek legbrutálisabb magyarországi emberölési ügyében, a kulcsi mészárlásban. A törvényszék weboldalára hétfőn feltett közlemény szerint azonban a tárgyalás elmarad. Ennek oka, hogy a Győri Igazságügyi Orvosszakértői Intézet még nem terjesztette be a szakvéleményét. Ennek is van oka, méghozzá az, hogy az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet még nem küldte meg nekik a szükséges iratokat.

Márpedig az előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberöléssel vádolt H. Csanád Jutas ügyében kulcsfontosságú lesz, mit mondanak ki az elmeorvos-szakértők. Mint az a 2013. november 20-i tárgyaláson kiderült, a két elmeorvos-szakértői csoport egymásnak ellentmondó megállapításokra jutott a négy családtagját bozótvágóval megölő férfiről, ezért ki kellett rendelni egy harmadik teamet is (ők a győriek). A tét az, hogyha nem beszámíthatónak minősítik H.-t, akkor maximum 20 év kényszergyógykezelést kaphat (ez meghosszabbítható), ha viszont beszámíthatónak találják, akkor szinte borítékolható a tényleges életfogytiglan.

A szakértők késlekedése nem csak ebben az ügyben jelent hátráltatást. Szabó Máté ombudsman tavaly júliusban jelezte, sokszor a rendőrség is inkább a szakértői intézetekkel való jó viszonyt preferálja, ezért nem szankcionálják a késlekedő szakértőket. Előfordult, hogy egy halálesetnél négy napon belül elvégezték a boncolást, de erről a jegyzőkönyv csak négy és fél hónap után készült el (a teljes jelentést itt olvashatja el).

Mindenesetre H. Csanád következő tárgyalását csak akkor tűzi ki a bíróság, ha beérkezik a szakértői vélemény.  A 24 éves vádlottat előre kitervelten, különös kegyetlenséggel több emberen elkövetett emberöléssel vádolja az ügyészség. 2012 április 4-6. között ugyanis meggyilkolta bátyját, nagyapját, nagyanyját és apját kulcsi otthunkban, nővérét, édesanyját, illetve nővére barátját pedig súlyosan megsebesítette.