Első fokon, nem jogerősen bűnösnek mondta ki a Szegedi Törvényszék katonai tanácsa csütörtökön jogellenes fogvatartás bűntettében és szigorúan titkos adatokkal való visszaélés vétségében a korábbi titkosszolgálati vezetők ügyében nyomozási bíróként eljáró Varga Béla nyugalmazott dandártábornokot. A férfit megrovásban részítették az eset miatt, ami még 2011-ben történt, közölte honlapján a Szegedi Törvényszék.

Az ítélet szerint az ügyészség kémkedés és más bűncselekmények miatt többek között Püski László előzetes letartóztatását kezdeményezte 2011. július 4-én. A katonai ügyész személyesen hívta fel a nyomozási bíróként eljáró Varga figyelmét arra, hogy a gyanúsított őrizetbe véltelének 72 órás időkorlátja délután fél négykor lejár, ezért az előzetesről döntő ülést délután kettőre tűzték ki. Az iratanyag olyan jelentős mennyiségű volt, hogy az ülés fél órát csúszott, ám itt a bíró kiosztotta a gyanúsítottaknak és védőiknek a vádhatóság szigorúan titkos indítványát, és lehetőséget adott annak áttanulmányozására. Csakhogy a szünetben Püski elhagyta a tárgyalót, ahová magával vitte a titkos adatokat. Amit, ugye, nem lehetett volna. Még kellemetlenebb, hogy az indítványról a fotóriporterek képeket is készíttetek, ezeken jól látható a szigorúan titkos vízjel.

Varga Bélaa gyanúsítottat kísérő rendőröket utasította ugyan a csuklóbilincs levételére, a vezetőszár azonban valahogy mégis a férfin maradt, az őrizetbe vétel határidejének lejárta után pedig nem gondoskodott a terhelt szabadon bocsátásáról, előzetes letartóztatását pedig csak öt óra után rendelte el, délután fél négy helyett. bíróság álláspontja szerint a személyi szabadság korlátozása azzal is megvalósult, hogy a gyanúsított az ülés végéig az őt kísérő rendőr felügyelete alatt volt.

Az ügyész az ítélet kihirdetése után három nap gondolkodási időt kért. Varga Béla – aki az ügyészség koncepciós eljárásának tartja az ügyet, és az utolsó szó jogán is ártatlanságát hangsúlyozta, valamint a vádhatóság szakmai hibáit sorolta – felmentésért fellebbezett.