Újabb megrázó részletek derültek ki a hétfőn meggyilkolt leeds-i spanyoltanárnő ügyében, akit egy 15 éves tanítványa többször nyakon és háton szúrt óra közben. A szemtanúk szerint a nő még utolsó pillanataiban is tanítványait igyekezett megkímélni a sokkoló eseményektől, és könyörgött nekik, hogy meneküljenek az osztályteremből.

A 61 éves Anne Maguire-t hétfőn óra közben támadta meg egyik diákja, a leeds-i Corpus Christi Catholic College épületében, és egy késsel olyan súlyosan megsebesítette, hogy a helyszínre érkező mentők sem tudták megmenteni az életét. A szemtanúk szerint a súlyosan vérző nő utolsó erejével is diákjait igyekezett megkímélni attól, hogy végignézzék a halálát.

„Mrs. Maguire azt sikoltozta a teremben lévő diákoknak, hogy azonnal menjenek ki, mert nem akarta, hogy lássák, mi történik” – idézte egyiküket a Daily Mail.

A 16 éves Holly Walker egészen közelről látott mindent, hiszen a támadás pillanatában Mrs. Maguire épp az ő asztalánál állt. A tinilányt beborította a nő kifröccsenő vére, és bár egyelőre képtelen nyilatkozni a történtekről, édesanyja szerint biztos volt benne, hogy ő is meg fog halni. Egyes beszámolók szerint a gyilkos ekkor ellökte Hollyt, majd elejtette a gyilkos fegyvert és kirohant a folyosóra. Itt kapta el másik tanár, Kieran Sykes.

A rendőrség és a mentők perceken belül a helyszínen voltak, ám már képtelenek voltak újraéleszteni a 61 éves nőt. A halottkém jelentése szerint a halált egyértelműen a szúrt sebek okozták. A leeds-i rendőrség tájékoztatása szerint a támadó tini kisebb sérülést szenvedett a kezén, amit az orvosok elláttak, és a kihallgatása azóta is folyamatban van.

A fiút társai furának és visszahúzódónak ismerték, pedig jó tanuló volt, és kifejezetten tehetséges a művészetekben. Néhány társa szerint nemrég kijelentette, hogy öngyilkos akar lenni, mert nem bírja tovább az iskolai zaklatást, többször dicsekedett azzal is, hogy kipróbált különböző drogokat, és nem egyszer előfordult, hogy sörrel vagy whiskey-vel a kezében ment a katolikus iskolába.

A fiút és bátyját egyedül nevelte édesanyjuk, aki barátai szerint erején felül igyekezett ellátni szülői feladatait, aminek kissé ellentmond, hogy a gyilkosság időpontjában éppen a Kanári-szigeteken nyaralt, idősebb fiára hagyva a ház és öccse felügyeletét. A hírekben hallotta hogy fiát letartóztatták, és állítólag azonnal hazautazott, ám rendőrség egyelőre nem ad információt arról, hogy megkezdődött-e már a kihallgatása.

Egyes beszámolók szerint Mrs. Maguire többször is kisegítette anyagilag a fiút, amikor az nem kapott elég pénzt otthon, hogy ebédet vegyen magának, ám ez láthatóan nem sok hálát ébresztett a gyilkos diákban. Egyes feltételezések szerint azért akart bosszút állni tanárán, mert az korábban elkobozta az órán használt mobiltelefonját és bezárással büntette.

Az iskola ugyan nem függesztette fel a tanítást, 30 diák közül, akik végignézték a gyilkosságot, sokan a súlyos trauma miatt otthon maradtak szüleikkel, és speciális szakemberek foglalkoznak velük. Mrs. Maguire esete az első Nagy-Britanniában, amikor egy diák egy tanára halálát okozta. A tanárnő férje a 62 éves Donald Maguire és két felnőtt gyermeke egyelőre fájdalmukra hivatkozva nem nyilatkozott az ügyben.