A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága ma kihirdetett ítéletében kimondta, hogy a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés (tész) magyar szabályozása sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét – írja az Index.

Az ítéletnek nincs közvetlen következménye a magyar Btk.-ra nézve, de a tész szabályozásán változtatni kell, különben Magyarország perek tucatjait veszíti el: tavaly 46 ember töltött tényleges életfogytig tartó büntetést a magyarországi börtönökben.

A Strasbourg által hiányolt felülvizsgálat bevezetése egyébként nem jelentené azt, hogy a tényleges életfogytosok kiszabadulnának, csak annyit, hogy 20-25 évente meg kell vizsgálni, indokolt-e a szabadságvesztés fenntartása.

A strasbourgi bírósághoz egy Magyar László nevű férfi fordult, arra hivatkozva, hogy a tényleges életfogytig tartó börtönbüntetése, mivel esélye sincs a felülvizsgálatra, embertelen és megalázó. A három ember megöléséért, rablásért és más bűncselekményekért 2005-ben elítélt, 48 éves férfi a tárgyalássorozat hosszát és egyik bírájának elfogulatlanságát is kifogásolta.

A tész lényegében a halálbüntetés pótlására került be a Btk.-ba 1999-ben, az első Fidesz-kormány idején, épp azért, hogy a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetői soha többé ne jelenthessenek tényleges veszélyt a társadalomra.