Kéthetes korában magára hagyta újszülöttjét egy magyar nő az angliai Leicesterben, a most egyéveskisfiú azóta ott nevelekedik, ám a hatóságok most visszaküldik Magyarországra, hogy a hatóságok itt döntsék el, mi legyen a kisdeddel – adta hírül a Leicester Mercury helyi híroldal nyomán a HVG.

A városi tanács szociális osztálya azóta árvaellátásba helyezte a gyermeket azzal a szándékkal, hogy Angliában adják majd örökbe, de egy felsőbb bíróság döntésének megfelelően a babát visszaküldik Magyarországra.

A HVG azt írja, a kisbabát a Magyarországra hazatérő anya azokra bízta, akikkel együtt élt Leicesterben. A nő 2012-ben ment Angliába, a kisfiú apja szintén kint élő magyar volt. Nem tudni, az anyának miért kellett távoznia, de a bíróságon sejteni engedték, hogy fenyegetések miatt kellett elutaznia, magára hagyva gyermekét. Amikor egy védőnőszerű egészségügyi alkalmazott meglátogatta a gyereket, és kiderült, hogy nincs ott az anyja, értesítették a hatóságokat, amelyek gondjaikba vették az elhagyott babát.

Eközben az anya lépéseket tett, hogy Magyarországra hozathassa a gyermekét. A bíró szerint két szociális munkás jött Magyarországra, hogy találkozzon a szülőkkel, majd úgy döntöttek, hogy inkább az Egyesült Királyságban adják örökbe a gyereket. Az anya ügyvédjei szerint ugyanakkor a magyar bíróságnak kellene dönteniük az ügyben, mivel az anya körülményei azóta "jelentősen megváltoztak". Mivel egyik szülő és a rokonságuk sem beszél angolul, az ügyvédek szerint Magyarországon jobban meg tudják majd ítélni, alkalmas-e az anya a szülői szerepre.

A döntést meghozó bíró szerint Magyarországon jobban érvényesül az igazság és a felek érdekei. A magyar hatóságok már elkezdték szervezni a baba hazaszállítását. Amíg az ügyében döntés nem születik, magyarországi árvaellátási intézményben fogják elhelyezni.