Egy méterrel emelték meg hétfő délig a szerencsétlenül járt Costa Concordia olasz tengerjáró roncsát az eddig a hajót tartó talapzatról. A hatalmas roncshajót egy méterrel sikerült megemelni arról a tengerfenéken épített mesterséges talapzatról, amelyen az egyenesbe állított Costa Concordiát tavaly ősszel rögzítették, jelentették be az erről tartott sajtótájékoztatón. Franco Porcellacchia, a Costa Crociere hajótársaság projektvezetője elmondta, hogy minden az ütemterv szerint zajlik – írja az MTI. A hajó kiemelése késik, a hajóroncsot tavaly szeptemberben állították egyenesbe

A tengerjáró emelése centiméterről centiméterre történik, a hajó mozgatását abból lehet szabad szemmel észrevenni, hogy a tengerből kiemelkedett roncs oldalán egyre vastagabb sötét csík látható a tengervíz okozta elszíneződés miatt. A műveletet végző nemzetközi műszaki csapat vezetője, Nick Sloane a Costa Concordia melletti úszó toronyból irányítja a tengerjáró megemelését: számítógépes rendszer segítségével fokozatosan kiszivattyúzzák a vizet a hajóroncs két oldalán rögzített tartályokból, és ezeket szintén fokozatosan levegővel töltik fel. A Costa Concordiát a következő órákban további egy méterrel emelik meg. Ezt követően a hajóroncsot harminc méterrel keletre, a nyílt tenger irányában elvontatják, ott lehorgonyozzák és rögzítik. A következő napokban tovább emelik a tengerjárót, amely a hét végére készen állhat az elvontatásra. További négy-öt nap alatt a genovai kikötőbe szállítják, ahol szétszerelik.

A 2012. január 13-án zátonyra futott Costa Concordia egyenesbe állítása és a stabilizálása mostanáig egymilliárd dollárba került a Costa Crociere anyavállalatának, az amerikai Carnivalnak - hangoztatta Michael Tamm, a Costa Crociere ügyvezető igazgatója. Hozzátette, hogy ebben az összegben nincsen benne a Costa Concordia elvontatása, megsemmisítése és a környezeti károk helyreállításának költsége, amelyekkel a kiadások 1,5 milliárdra emelkednek. Gianluca Galletti olasz környezetvédelmi miniszter úgy fogalmazott, a Costa Concordia történetének akkor lesz vége, amikor Giglio szigeténél a tengert sikerül az eredeti állapotába és tisztaságába visszaállítani.

Giglio szigetének lakói “megszabadulásnak” nevezték a több mint két éve az őket övező tengerben magasodó hajóroncs elvontatását. A Costa Concordia vonzotta katasztrófaturizmus az utóbbi két nyáron jelentős bevételt hozott a szigetnek (a turisták fejenként egy eurót fizettek a partra szállásért), a sziget partjainál történt tragédia és a tengerbe veszett 32 ember halála azonban mély nyomot hagyott az itt élőkben.