Magas fordulatszámon pörög a botrány Ausztráliában azt követően, hogy kiderült: egy ausztrál pár béranyát fogadott Thaiföldön, a született ikrekből pedig csak az egészségest vitték haza. A kormányzati szintet is elérő botrányban végül megszólalt az ausztrál pár is, bár névtelenül. Az Australian szerint állítják, elég kaotikusra sikeredett a gyerekvállalásuk. Egy ügynökségen keresztül intézték az ügyet, az ügynökség azonban időközben megszűnt, és a végén ők csak egy gyereket kaptak, a másik létezéséről – akinél Down-kórt diagnosztizáltak – nem is tudtak.

A béranya, a 21 éves thaiföldi Pattaramon Csanbua viszont állítja, az orvosok, az ügynökség és a szülők is tudtak a gyerek állapotáról, csak őt magát nem tájékoztatta senki. Ráadásul a béranyaságért járó pénzt sem kapta meg teljesen. A botrányból annyiban jól jött ki, hogy egy gyűjtés során 210 ezer ausztrál dollárt (45,7 millió forintot) adtak össze neki a jóakarók. A nő meghatva annyit közölt, szeretné a gyerek jövőjét biztosítani, venni maguknak egy szerény, de komfortos lakást. Csanbuának amúgy van még egy hat- és egy hároméves gyereke is a beteg Gammy mellett.

„Sohase éreztem dühöt irántuk, nem gyűlöltem őket" – mondta a thai nő a vér szerinti szülőkről. „Azt akarom látni, hogy a kislányt is ugyanúgy szeressék, ahogy az én családom szereti Gammyt" – tette hozzá. A kisfiút jelenleg kórházban kezelik egy tüdőfertőzés miatt. Mindenesetre Csanbua az eset hőse, akit már egy ausztrál miniszter is szentnek nevezett.