Egyszerű gyomorrontásnak hitték, később azonban már az életükért küzdöttek azok a napszámosok, akik leprospirózissal betegedtek meg az elmúlt hét során. Összesen hét ember került kórházba, közülük hárman még mindig orvosi megfigyelés alatt állnak, mivel szívüket támadta meg a fertőzés. - írja a Szoljon.hu

A lap információi szerint több ember is kórházba került, miután kukoricát címereztek. Hogy pontosan hol fertőződtek meg leptospirózissal egyelőre nem tisztázott, annyi biztos, hogy jelenleg is három embert tartanak megfigyelés alatt a debreceni Kenéz Gyula kórházban.

"Hányinger és hasmenés, rosszullét és negyven fokos láz, ezek voltak a tüneteim, amikor a család orvost hívott hozzám" – mondta el kórházba kerülésének okait egy férfi, akit az elmúlt héten előbb a karcagi, majd onnan a debreceni klinikára szállítottak.

"Az orvosok azt mondták, feltételezhetően leptospirózissal betegedtünk meg, melyet valószínűleg rágcsálóktól kaptunk el, miközben a kukoricaföldön dolgoztunk. Állítólag ez a baktérium az állatok vizeletével terjed, és mivel a nagy esőzések miatt fel volt ázva teljesen a talaj, nem tudtunk cipőben, csizmában dolgozni. Ezért mezítláb jártuk a földet, ahol a kisebb horzsolásokon, sebeken keresztül megfertőződhettünk" – mesélte.

A férfi hozzátette, akkor fordult kritikusra az állapota, amikor a betegség a szívét támadta meg, amelynek következményeként nagyon leesett a vérnyomása, szívritmuszavarok jelentkeztek. A szobában nem ő az egyetlen, egy másik munkás is hasonló, de súlyosabb formában fertőződött meg. Hogy mikor térhetnek haza, egyelőre nem tisztázott.

A lap információi szerint Tiszaburán és Tiszaszőlősön tapasztaltak megbetegedéseket. 

"Amint tudomásunkra jutott az eset, azonnal megindítottuk a vizsgálatot az ügyben – mondta el dr. Sinkó Káli Róbert megyei tiszti főorvos. – Jelenlegi adatok szerint két személyt Karcagon és hármat Debrecenben tartanak megfigyelés alatt leptospirózis gyanújával, igaz a laborvizsgálatok eddig nem igazolták. Ez egy bakteriális fertőzés, amelyet jellemzően rágcsálók, kutyák terjeszthetnek. Az emberek úgy fertőződhetnek meg vele, ha mezítláb olyan helyen, vízben járnak, ahol a fertőzött, hordozó állatok a vizeletüket ürítik, és a kisebb horzsolásos, vágott sebeken, nyálkahártyákon keresztül bejut a szervezetbe a kórokozó. A betegségre jellemző a hirtelen kezdődő magas láz, borzongás, hidegrázás, izom, -izületi fájdalmak csatlakozhatnak a kezdeti tünetekhez. Kötőhártya vérbő, ritkán foltos kiütés úgynevezett erythema jelenik meg testszerte, ami csupán egy-két napig tart. Attól függően, milyen típusáról van szó vese, máj és szívelégtelenséget is okozhat, amely súlyos esetben a betegek elhalálozásához is vezethet. De leszögezem, jelen esetben erről szó sincs – hangsúlyozta dr. Sinkó Káli Róbert.