"Hiába küzdöttek az orvosok, nem tudtak segíteni Rustynak, a vakvezető kutyának. Az azonnali műtéti beavatkozás sem segíthetett már. A boncolás beigazolta a gyanút, hogy megmérgezték Rustyt" - írja honlapján a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola.

Mint írják, a bűntett még júliusban történt, de az eljárás érdekeit is szem előtt tartva most hozhatták csak a nyilvánosságra. Az eb egyébként Tóthné dr. Kiss-Orosz Mária (Maja) vakvezető kutyja volt, aki vaksága miatt Rustynak, a kitűnően képzett vakvezető kutyának a segítségére szorult.

E mellett az anyagi kár is jelentős. A vakvezető kutyák kiválasztásának, hosszú képzésének, és leendő gazdájukkal közös tanításának költsége több mint két millió forint, amelyet állami támogatás nélkül, magán adományokból kell előteremteni. A vak gazda a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolától ingyen kapja segítő társát, de hónapokig tartó kemény munkájába kerül, hogy a számára kiképzett kutyával megtanuljon közlekedni.

Maja a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola elnökével közösen tette meg a rendőrségi feljelentést a brutális bűntett miatt. Az alapítvány jogásza szerint az ismeretlen elkövető, ha kézre kerül, akár három éves szabadságvesztéssel is bűnhődhet embertelen tettéért.

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola 500 ezer forint nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki a rendőrség nyomozását érdemben segíteni tudja!