Az emberöléssel – barátnője, Reeva Steenkamp meggyilkolásával  – vádolt dél-afrikai Oscar Pistoriust 5 éve letöltendő börtönre ítélte az illetékes Észak-gautengi Legfelsőbb Bíróság Pretoriában kedden – írja a BBC. Mindemellett három év, öt évre felfüggesztett börtönre ítélte őt Thokozile Masipa bíró fegyver illegális birtoklásáért. A BBC tudósítói szerint a Steenkamp-család halkan, némi sustorgással fogadta a büntetés kihirdetését, nem is fellebbeztek. June Steenkamp, a megölt nő anyja szerint igazságot szolgáltatott a bíróság. Hozzátette, nem számít, hány év börtönt kapott a gyilkos, a lényeg, hogy megfizet a tettéért. 

Pistoriusnak legalább büntetése egyhatodát, azaz 10 hónapot börtönben kell ülnie, csak ezután folyamodhat a feltételes szabadlábra bocsátásért. A férfit az ítélet után a Pretoriai Központi Börtönbe szállítják majd.

A paralimpiai bajnok futó Pretoria melletti házában tavaly február 14-én lőtte agyon a fürdőszobában tartózkodó barátnőjét, a modell Steenkampot. Azzal védekezett végig, hogy azt hitte, betörő van a házban, azonban több bizonyíték arra mutatott, hogy korábban összevesztek a nővel. Tanúk és szakértők armadáját hallgatta meg a bíróság a rendkívüli médiafigyelmet élvező perben, amely idén március 3-án kezdődött.

Pistoriusnak először egy hónapra pszichiátriára kellett vonulnia, hogy megtudják, beszámítható volt-e a gyilkosság idején, ezeket a vizsgálatokat a nyár (a déli féltekén tél) folyamán el is végezték. Szeptember 11-én aztán úgy döntött a bíróság, hogy Pistorius nem bűnös az előre megfontolt emberölés vádjában, nem lehetett ugyanis bizonyítani a szándékos emberölést (a hangsúly a szándékosságon van).