Oded Fehr és Julian McMahon után itt egy újabb macsó sorozatszínész Patrick Dempsey, vagyis Dr. Derek Shepherd, a Grace klinika idegsebésze személyében. Persze ronda dolog fél szóval elintézni egy teljes életutat, így meg kell említeni, hogy a 43 éves ír-amerikai egy csomó filmben is játszott, szabadidejében menő autóversenyző, és még saját illata is van az Avonnál. De a lényeg, hogy klassz pasi.

A színész a Maine állambeli Lewistonban született és egy biztosítási ügynök harmadik utódaként Buckfieldben nőtt fel. A tanulmányaival voltak problémái, ugyanis 12 évesen diszlexiával diagnosztizálták. A középiskolát nem fejezte be, inkább zsonglőrnek állt. Első jelentősebb filmszerepét 21 évesen a Bum-bum kölyök (In the Mood) című filmben kapta, majd sorba jöttek a tinivígjátékok. Pedig fiatalon megközelítőleg sem volt ilyen jóképű.

Az igazi sikert végül a Grace klinika hozta meg számára. Egyébként korábban jelentkezett a Dr. House-ba is, ahol Dr. Robert Chase szerepét játszotta volna, de szerencsére nem kapta meg. A Grace klinika népszerűségének köszönhetően Dempsey 2006-tól epizódonként 225 ezer dollárt keresett, a Mazda arca és a Versace modellje lett, majd 2007-ben Golden Globe-ra jelölték Legjobb férfi (drámai) alakítás kategóriában. Mindeközben pedig képes csapatával 24 órán át egyhuzamban autóversenyezni. Nem rossz.