Folytatjuk azt a sorozatunkat, amelynek a darabjai úgy készülnek, hogy az archívumunkban végigböngészem egy adott év divatfotóit, és kiválasztom közülük a legérdekesebbnek tűnő tízet. Az időben visszafelé haladunk, így a múlt heti 2001-es poszt után most a 2000. év kerül sorra.

A korábbi posztokban már megállapított aranyszabályok az ezredforduló környékén is érvényesek voltak: míg Amerikában tipikus kemény csávókat állítanak a kifutóra, az ausztrálok leginkább a tökéletes testű, nagydarab, de nem fenyegető férfiakat kultiválják (lásd fenn), míg Európában a metroszexuális típus hódít.

Pedig a metroszexualitás 2000-ben még szinte ismeretlen fogalom volt - maga a szó ugyan 1994-es találmány, de a használata csak az ezredforduló után terjedt el, amikor az általa leírt jelenség egyre láthatóbbá vált a divatbemutatókon, aztán a hírességeken, aztán meg a hétköznapokban is. Az egyik első tipikusan metroszexuálisnak nyilvánított ruhadarab a „lazacszínű” ing vagy felső volt, képösszeállításunkban jól látszik, hogy ilyenből már több is volt a kifutókon 2000-ben.

Az ezredforduló divatjára jellemző volt továbbá a hippi-mánia, ekkor tértek vissza úgy istenigazából a trapéznadrágok, hirtelen a férfiaknak kínált farmerek szára is bővülni kezdett térd alatt. A galériában egy másik hippis kiegészítőt mutatunk a Christian Diortól - érdemes a fotóra kattintani és végiglapozni az összeállítást!