Tavaly ősszel tulajdonosváltás volt az edzőteremben, ahova járok. Amikor az új tulajdonos megkérdezte az edzőket, hogy be kell-e szerezni valami újdonságot, új gépet, kiegészítőt, valamit, a trénerek azt mondták, hogy ami a legjobban hiányzik, az pár medicinlabda. Persze ezt csak azután mesélték el, hogy meglepődve vettem észre, hogy valamiért újabban van pár kosárlabda is a súlyzók, kettlebellek, ugrókötelek, stb. között. Aztán az egyik edzésen elő is kerültek ezek a színes kosárlabdák, azzal, hogy az lesz a nap egyik gyakorlata, hogy pattogtatni kell őket. De természetesen nem sima kosárlabdáról volt szó, kívülről rájuk is volt írva, hogy 6 kg, 8 kg és így tovább. Az első gyakorlat az volt, ami a fenti videón is látható: pattogtatni kellett, pontosabban földhöz vagdosni a labdát, mert egy kézzel viszonylag nehezen kivitelezhető a művelet, ugyanis jó adag erőt kell beleadni ahhoz, hogy a megfelelő magasságig visszapattanjon.

A medicinlabda annyiban kicsit a négyütemű fekvőtámaszhoz hasonlít, hogy az általános- és középiskolai tornaórákon jól megutáltatták az emberrel, de mostanság a jelek szerint reneszánszát éli, tekintettel arra, hogy szimpátia ide, szimpátia oda, tényleg rengeteg felhasználási módja van, és remekül erősít. Ezek közü tizenegyet fogal össze az alábbi videó, ami azt is jól demonstrálja, hogy a medicinlabda ma már mennyire nem a gyógytornázó szerencsétlenek kiegészítője.

Mert ugye a medicinlabdával az a fő baj, hogy az ember gyermekkori tapasztalatai alapján a gyógytornával, jobb esetben a ciki és unalmas tornaórákkal azonosítja, és hát a név sem éppen szerencsés csengésű. Pedig nincs értelme utálni a medicinlabdát, ugyanis amint azt ezek a videók is mutatják, nagyon jól lehet vele erősíteni a hasizmokat, törzsizomzatot, de még a lábat is.

Ön mikor edzett utoljára medicinlabdával?

Nekünk régen az iskolában terpeszállásban kellett a fejünk fölött áthajítani, és akkor az volt a cél, hogy minél messzebb puffanjon egy hatalmasat a földön. A pattogós medicinlabdával ez a gyakorlat úgy módosul, hogy a váll fölött kell átdobni, de nem a távolság a lényeg, hanem az, hogy mire felpattan, megforduljunk, és el tudjuk kapni, és már jöhet is a következő dobás. Így a medicinlabda-hátradobás már nem csak erőt, hanem gyorsaságot is igényel.

A medicinlabda-passzolásból egyébként Hoover elnök számára a ’30-as években egy sportot is kifejlesztettek, ez lett a Hooverball, ami Amerikában újabban szintén kezd megint divatba jönni. Mondani sem kell, a fenti földhöz vagdosós gyakorlatnak már én is próbáltam a páros verzióját, ami ugyan még csapatjátéknak nem nevezhető, de volt olyan edzésünk, ahol földre pattintva kellett egymásnak oda-vissza passzolni a pattogós medicint.

De amint azt a fenti videó is mutatja, a szintén középiskolából ismerős, kosárlabdát minél gyorsabban falnak passzolós gyakorlat súlyosbított verziója is lehetséges a nehezített labdával. A Youtube egyébként kifogyhatatlan forrása a gyakorlatötleteknek, alább egy harmadik videót is mutatunk, ezen olyan tippeket mutat egy edző, amikhez nem szükséges, hogy a medicinlabda még pattogjon is, viszont elvileg ha eleget csinálunk belőlünk, összejöhet a kockahas.