A múlt század elején Magyarországon játszódó, angol nyelvű meleg szerelmesregény rendkívül ritka első kiadásának egyik példánya érte el a legmagasabb eladási árat az elmúlt hetekben egy online amerikai antikváriumban. Egy vevő 12 ezer dollárt (2,6 millió forintot) fizetett az Imre: A Memorandum című kisregény 1906-os első kiadásának egy, a szerző által 1922-ben Firenzében dedikált példányáért az AbeBooks internetes könyvkereskedésben - írta az MTI.

A Magyarország iránti rajongásról tanúskodó, magyar kifejezésekkel teletűzdelt ős-melegregény a korabeli Budapesten játszódik, és egy 30-as éveiben járó brit arisztokrata (Oswald), valamint egy 25 éves magyar huszár (Imre) beteljesült szerelméről szól.

A szerző a jogi pályát az írás kedvéért odahagyó amerikai Edward Irenaeus Prime-Stevenson (1868-1942), aki Xavier Mayne írói álnéven publikálta a magánkiadásban, mindössze 500 példányban megjelent könyvet. Az internetes könyvesbolt szerint az Imre: A Memorandum mérföldkőnek számít a homoszexuális irodalomban, mert az egyik legelső olyan regény, amely nyíltan tárgyalja két férfi szerelmét, rokonszenvesnek ábrázolja a főhősöket, ráadásul nem tragikusan, hanem happy enddel végződik.

A nem annyira irodalmi kvalitásai, mint inkább pikáns témája miatt unikumnak számító könyvet 1975-ben és 2003-ban újranyomták. Az eredeti kiadás alig fellelhető, mert az első kiadásban megjelent mindössze 500 példány nagy része feltehetően megsemmisült az 1908-as földrengésben az olaszországi Messinában, ahova a szerző 1901-ben költözött. (E kisregényt is már Itáliában írta.)

A szerző még kisebb példányszámban, mindössze 125 darabban adta ki 1909-ben a homoszexualitással foglalkozó másik főművét, a The Intersexes-t, amelyet most 5500 dollárért kínálnak megvételre az internetes könyváruházban.