Mintegy 83 ezer dollárral támogatta a svéd filmintézet azt a napokban bemutatott feminista pornófilmet, amit Mia Engberg készített 12 mobiltelefonnal készült szexvideó alapján. Az állami intézetnek mindössze három kikötése volt: a szereplők 18 éven felüliek legyenek, nem történhet sérülés a filmben, és mindenkinek egyformán kell részesülnie a bevételből.

Engberg elve, hogy a nők is szeretik a pornófilmeket, ám a piacra dobott produkciók java nem alkalmas arra, hogy a férfiakétól eltérő ízlést kielégítse. Célja az volt, hogy a 70 perces pornóban természetes módon mutassa be a nők szexualitását, és még csak véletlenül sem tűnik fel a képernyőn szexista, nőket lealacsonyító, megalázó helyzet. A rendező szerint egyébként is a házi készítésű, átlagemberekről szóló videóknak van jövője, ahol nem csupán a férfiak fantáziájára összpontosítanak, hanem a nők kielégülése is cél - írta a brisbanetimes.com. Ráadásul a szexuálpszichológusok szerint a pornón szocializálódott fiatal férfiakba olyan szinten szuggerálják a pornószínésznők ideálját, hogy az attól eltérő adottságokkal rendelkező nőket már nem is találják vonzónak, potenciális partnernek, nem is beszélve arról, hogy a szexuális kultúrájuk is javarészt a filmekre épül.

A csütörtökön debütált Dirty Diaries című feminista pornó egyébként már a bemutatása előtt kiverte a biztosítékot Svédországban, az ifjúsági minisztérium és antifeminista csoportok szerint ugyanis szégyen, hogy ilyenekre költik az adófizetők pénzét, aminek lett volna helye máshol is. Cissi Elwin Frenkel, a svéd filmintézet szóvivője szerint viszont támogatni kell az igényes pornófilmeket, különlegesnek és hasznosnak nevezte Mia Engberg projektjét.