Jövő szombaton - július 10-én - tartják Budapest belvárosában az idei melegfelvonulást - írta a Független Hírügynökség. A menet ebben az évben is a Hősök teréről indul, ám most nem érinti az Andrássy út egészét, a fesztiválozók ugyanis az Oktogonnál visszafordulnak. Azért lesz most rövidebb a felvonulás, mert a rendőrök csak a Hősök tere és az Oktogon közötti szakaszt tudják körbekordonozni. A felvonulást megelőző héten idén számos filmvetítés, workshop és különféle program várja az érdeklődőket.Az idén jubiláló, 15. Budapest Pride fesztivált július 4-e és 11-e között rendezik meg - mondta el a Független Hírügynökségnek Steigler Sándor szervező. A kulturális vonal gerincét ezúttal is a filmvetítések adják a Művész moziban, de emellett számos más program is várja az érdeklődőket. Lesznek workshopok, színházi előadások, rapid randi, táncest és úgynevezet szabad színpad is az egyik belvárosi kávézóban.

Steigler Sándor elmondta azt is, hogy az idei Meleg Méltóság Menetet július 10-én délután tartják. A menet ezúttal is a Hősök teréről indul az Andrássy úton, most azonban nem vonulnak végig, hanem az Oktogonnál visszafordulnak. Ennek az az oka, hogy a rendőrök csak ezen az útszakaszon tudnak kordonokat biztosítani, a vasrácsok egy része ugyanis a Margitszigeten van még mindig. A szervezők legalább 2500 résztvevőre számítanak, köztük külföldiekre is.

A szervező szerint a rövidebb útvonallal is a felvonulás jó alkalom arra, hogy a meleg társadalom megmutassa magát az év egy napján. Ráadásul így az vád sem érheti őket, hogy megbénítják a várost, ami szerintük amúgy is az ellentüntetőknek köszönhető. Steigler Sándor arról is beszélt, hogy reményeik szerint az új kormány megteszi azokat az intézkedéseket, amellyel visszaszoríthatók a szélsőséges erők. Abban bíznak, hogy jövőre akár már kordonok nélkül rendezhetik meg a szokásos melegfelvonulást.