Ezt a kérdést teszik fel nekem a legtöbben. A fele azt gondolja, hogy a mindenbe belenyomott kristálycukor az természetes, a másik része meg azt, hogy az édesítő rákkeltő. Hallottam már, hogy a sok cukorpótló memóriazavart is okozhat. Legalább a fogyókúra alatt könnyebben elfelejtem, hogy mennyi cukrot, csokit zabáltam... Begyűjtöttük a szakirodalmat* íme egy tömör összeállítás. Kezdjük most a hozzáadott cukorral, szerdán jöhet a pótlója!

   
  A cukor az emésztés során erjesztő hatású, amikor is ecetsav, szénsav és alkohol keletkezik. Az ecetsav, de az alkohol is nagyon erős romboló hatású a bél membránjaira. Az alkohol még a vesét is roncsolja, és továbbá még kihatással van az idegrendszerre is.

 

A cukorfogyasztás savasító hatást vált ki, ennek ellen súlyozására a testben már meglévő ásványi anyagokat kell a szervezetnek elővennie, hogy a pH egyensúlyban legyen. Ilyenek a nátrium, kálium, magnézium, és a kalcium. Rendszeres cukorfogyasztás esetén a test azonban kénytelen a hiányzó kalciumot, a saját csontjaiból elvenni, ezzel csontritkulást okozva és továbbá súlyosbítva a fogszuvasodást, amit valójában a cukor savassága váltott ki. Összességében elmondható, hogy a túl sok cukor fogyasztása valójában minden szervre kihatással van. A májban, glükóz formájában halmozódik fel és a máj duzzadását, okozza. Abban az esetben, ha a máj elérte növekedésének a felső határát, akkor a felesleges glikogén visszajut a vérbe zsírsavak formájában. Ezek a zsírok a test kevésbé aktív pontjain lerakódnak, ide értve a hasat, csípőt, combokat, valamint az aktív szervek közül a vesét és a szívet. Az egész testet igénybe veszi, megváltozik a vérnyomás. Kihatással van az idegrendszerre, és az azt szabályozó kisagyra. Bezavar a vérkeringésbe, a vörös vértestek minősége romlik, a fehérvérsejtek száma viszont rohamosan növekszik, ami későbbiekben szövet növekedéshez vezet. A test ellenálló képessége romlik és ez a mikrobák terjedését idézi elő. Továbbá a B- vitamin készlet leapad, mert a cukor fogyasztás a B- vitamint termelő hasznos bélbaktériumok pusztulását váltja ki. A túlzott cukorfogyasztás által megrövidül az emberi élet.

   Dr. Norman W. Walker „Become Younger”-Válj fiatalabbá című könyvében is ír a cukorfogyasztás ártalmairól. Szerinte a cukrot egy kategóriába kell sorolni a drogokkal, mert ugyanolyan degeneratív hatást fejtenek ki, csak lassabban és delírium érzet nélkül.

  „Pontosan azt mondhatjuk, hogy a cukor az egy drog a szervezetben, és azok az emberek, akik sokat fogyasztanak belőle, előbb vagy utóbb, ugyanazon a degeneratív hatásokon mennek keresztül, mint amin egy narkomániás megy keresztül.” (idézve: A könyvből). Az ételeinkhez és italainkhoz hozzáadott, egyszerű cukor, mint például a szacharóz (C12H22O11) fogyasztása rövid és hosszútávon bizonyítottan természetellenes, káros hatásokkal bír. Ezt a káros hatást magunkon is érezhetjük, hízás, hangulatváltozás, felfúvódás, erjedés az emésztésben, depresszió, cukrozott élelmiszerekhez való függőség kialakulása, vitaminjaink, ásványaink vesztése formájában.

(Schobert Norbert 2005)

 

   Valójában felmerül az emberben, hogy akkor mit is szabad enni a cukrok köréből. A természetes cukrok, amelyek a gyümölcsökben, zöldségekben, vagy a mézben vannak nem károsak az emberi szervezet számára, mert saját természetes környezetükben vannak. Édesség igény kielégítésére szezonális gyümölcsök fogyasztása ajánlott, édesítésre pedig a hőhatás nélkül kivont méz. Továbbá még édességekhez sorolhatók a datolya, mazsola és a szárított füge.(www. geocities. com)

 

  Ajánlom még elolvasni: William Dufty: Cukor blues c. könyvét /2001 Kiadó/

  Várom véleményeiteket, szerdán az édesítők következnek! Égjen a zsír!

 

Norbi
www.norbi.hu

 

*Források: Dr. Norman W. Walker: Become Younger, Dufty: Cukor blues