A napokban közölte a Forbes gazdasági újság az Ovum piackutató cég felmérését, ami azt hozta ki, hogy ha minden optimálisan történik, akkor 2015-re a zeneipar csak a fizetett digitális letöltésekből 20 milliárd dollárt, 3800 milliárd forintot fog kaszálni világszinten. Ez a 2011-es számokhoz (16 milliárd dollár) képest 20 %-os növekedést jelent.

Persze az Ovum szakemberei szerint ez csak akkor jöhet össze, ha a zeneipar szereplői megpróbálják maximalizálni a bevételeiket. A cég bízik a fizetős online zenehallgatás előretörésében, így akár össze is jöhet a hatalmas, jósolt összeg.

"Túl sok ingyenzene érhető el a digitális gazdaságban, és nem csak az illegális dolgokról beszélek" - írta a cég egyik elemzője a felméréshez készített közleményükben. Az olyan internetes rádiók, ahol a felhasználók teljes albumokat hallgathatnak meg, mint a Magyarországról nem elérhető Pandora, a francia Deezer vagy a Magyarországról is látogatható Grooveshark nem törekszenek arra, hogy a lehető legtöbb bevételt érjék el. Ezeken az oldalakon, ha ingyen akarunk zenét hallgatni, akkor reklámokkal találkozunk, ha viszont előfizetünk, akkor eltűnnek a reklámok. Ezek az oldalak sok internetezőhöz jutnak el, ennek ellenére mégsem termelnek annyi pénzt az elemzők szerint, amennyit az elért internetezők alapján akár termelhetnének is.

Az Ovum arra számít, hogy a közeljövőben elindítja a Google és az Apple is a hasonló jellegű szolgáltatásait, ami megdobhatja a globális bevételeket.

Az internet terjedésével jelentősen alakul át a zeneipar, már egy ideje mindenki arra vár, hogy mikor jön el a digitális letöltések okozta bumm, amikor több pénz folyik majd be így, mint a cd-eladásokból.

A nagyobb kiadók legális letöltéseiből származó pénzeket először 2001-ben mérték, akkor a globális zeneipar teljes bevételének csak a 0,2 %-át adta ez a bevételi forrás. Ez dollárban kifejezve mindössze 67,4 millió dollár (kb. 13 milliárd forint) volt. Ennél még kazettából is kb. húszszor többet adtak el ebben az évben, a piacot uraló CD-k (89,2 %-os részesedés) pedig 30 milliárd dollár (5800 milliárd forint) hoztak világszinten.

Az utolsó mért adat szerint, amit találtunk (2007-ből származik) a CD-k még jól tartják magukat 82,6 % volt a részesedésük, ami 24,7 milliárd dollárnak felelt meg akkor (4700 milliárd forint). A digitális letöltés pedig 11,2 %-on állt, 3,3 milliárd dollárt (640 milliárd forint) termelve. A kazetták közben gyakorlatilag eltűntek, már üreset sem gyártanak.

A mért adatokból látszik, hogy az a 20 milliárd dollár (kb. 3800 milliárd forint), amit a digitális letöltésekből várnak 2015-re körülbelül annak a részesedésnek felel meg, amilyen a CD-é volt fénykorában. A zeneipar bevételei évek óta csökkennek, a kétezres évek elejétől kezdve már több mint hétmilliárd dollárral kevesebb folyik be globális szinten. A zeneboltokban vásárlók száma is több mint 15 %-kal csökkent a 2001-es 44 %-hoz képest. 2015-re a remélt húszmilliárd dollár nagyjából a globális zenepiac teljes bevételét jelentené, ha folytatódnak az eddig megfigyelt tendenciák.

A posztban szereplő bevételi pénzeket nem torzítottuk az inflációval. A nagyon részletes, inflációval torzított, népesedési adatokkal összehasonlított grafikonokat kedvelők a Business Insideren találkozhatnak egy összeállítással, ami viszont csak az amerikai zeneiparra tér ki. Arra viszont jó részletesen.