Ted Kaczynski nagyon tehetséges matematikusként kezdte a pályáját, 1942-ben született, 1962-ben végzett a Harvardon matematika szakon, aztán a michigani egyetemen szerzett doktorit, végül a 1967-től Berkeley egyetemen kezdett tanítani. Szótlan típus volt, nem volt sok barátja, de kollégái szerint nagyon tehetséges matematikus volt, több mint egyszerűen okos.

Aztán 1969-ben hirtelen felmondott, majd eltűnt néhány évre, hogy végül egy egészen más dolog miatt legyen ismert, mint a tudományos karrier. Ted Kaczynski volt ugyanis az Unabomber névre keresztelt levélbombákat küldözgető férfi, aki húsz éven keresztül egyetemekre és légitársaságoknak küldözgette bombáit húsz éve alatt három embert megölve és 23-at megsebesítve. Az FBI valaha volt legköltségesebb embervadászatát ellene indította.

Nem tudni, hogy pontosan miért, de Ted Kaczynski teljesen megkattant az évek során. Egyes feltételezések szerint személyiségének torzulásához erősen hozzájárult egy pszichológiai kísérlet, amin még az egyetem alatt vett részt. Kaczynski úgy tudta, felsőbbéves hallgatókkal kell filozófiai felfogásáról beszélgetnie, ezzel szemben viszont egy székbe kötözték, erős fénnyel megvilágították, durva pszichés stresszhelyzetnek tették ki, miközben elektródákkal figyelték a tehetetlen dühreakcióit.

Mindenesetre Kaczynski felmondott, elbújt a világ elől, remetének állt, és egyre csak azon agyalt, miképpen lehetne véget vetni az ipari társadalomnak, ami szerinte a világ minden bajának okozója. Olyannyira irtózott mindentől, amit korábban kutatóként például szolgált, hogy teljesen visszavonult. Meg akart szabadulni minden technológiától, természethez közeli életet akart élni, ahol az egyén saját problémáit saját maga tudja megoldani.

Úgy gondolta, a legjobban úgy tudja felhívni a figyelmet törekvéseire, hogy 1978-tól kezdve elkezd levélbombákat küldözgetni egyetemekre és légitársaságoknak. Egyre jobb és jobb szerkezeteket, de általában nem azért, hogy gyilkoljon a bombáival, hanem, hogy sérüléseket okozzon, felkeltse a figyelmet. Végül 1995-re eljutott odáig, hogy egy 35000 szavas esszét írt elképzeléseiről, Az ipari társadalom és jövője címmel. Azt követelte, hogy egy újság jelentesse meg, végül a New York TImes és a Washington Post megjelentette az írást azért, hátha valaki felismeri Kaczynski kézírását.

Végül öccsének ismerős lett a kézírás, valamint a szöveg stílusa is, értesítette a hatóságokat, akik 1996-ban letartóztatták Ted Kaczynskit. Hogy elkerülje a halálbüntetést, vádalkut kötött, aminek az értelmében életfogytig börtönben marad, nem szabadulhat semmilyen körülmények között sem.

Tizenöt évvel letartóztatása után Ted Kaczynski néhány gondolata begyűrűzött a hétköznapokba, legalábbis ami a természethez közeli életet illeti, például a fenntartható fejlődést. Maga az Unabomber viszont úgy tűnik, hogy már nem olyan érdekes. Nemrég rendezték ugyanis azt az árverést, amelyen Kaczynski néhány holmiját lehetett megvenni.

Az árverést a rendőrség szervezte azért, hogy a befolyó összeből fizessék azt a 15 millió dollárt (kb. 2,7 milliárd forint), amit Kaczynskinak kellene az áldozatoknak és családjaiknak. De az árverés lezárásának a napján, június 2-án úgy néz ki, nemhogy a 15 millió, de még százezer dollár sem fog összejönni.

A legdrágább jelenleg Kaczynski legendássá vált szürke kapucnis pulóvere és szemüvege, amelyekben az első komolyan vehető fantomképen ábrázolták. Ezt húszezer dollárért lehet megvennni, kb. 3,6 millió forintért. Egészen sokáig kis lépésekben haladt a licit, de háromezer dollárnál valaki rátolt hirtelen hétezret, és ekkor lódult meg a pulóver ára. Kaczynski életének nagy műve tehát nem érdekli annyira az embereket, mint egy szürke pulóver.

Pedig a kézzel írt 35000 szavas kiáltványt is meg lehet venni. Ezért jelenleg 17000 dollárt (kb. 3,1 milló forint) kell fizetni. Erre eddig összesen csak kilencen licitáltak.

Népszerűbb az az írógép, amin Kaczynski a kiáltványát végül legépelte, valamint a legtöbb levelét, amit a levélbombák kihelyezése alatt írt. Húsz ember licitált erre a termékre, 11000 dollárnál, kb. 2,1 millió forintnál jár most az ára.

A legolcsóbb cikk egy 183 dolláros (33 ezer forint) meteorológiai szonda, amit egy repülőből dobtak ki, és Kaczynski túrázás közben találta. De alig háromszáz dollárért (55 ezer forint) néhány pulóverét is meg lehet venni egy kis csomagban.

Az aukciós oldalt erre, Kaczynski kiáltványát erre (PDF) találja. Kaczynskiról pedig itt olvashat bővebben angolul, itt pedig magyarul.