A brit autós szövetség, az AA a tagjai között készített egy felmérést arról, hogy ki milyen gyakran mossa a kocsiját – írja a Daily Mail. Összesen 18080 ember válaszolt, és a válaszokból röviden az derült ki, hogy minél gazdagabb valaki, annál kevésbé mossa a kocsiját. "A szabadfoglalkozásúak és a menedzserek csak néhány havonta mosatják le a kocsijukat. [...] Sok autótulajdonos számára viszont igazi rituálé lett a vasárnapi autómosás. Úgy látszik, meg kell fordítani azt a viktoriánus korból származó elképzelést, hogy melyik a mosdatlan osztály (általában a szegényekre, a legalsóbb társadalmi osztályra szokták ezt mondani az angolok – a ford.), mert a gazdagabb autósoknak van koszosabb kocsijuk" – értékelte az eredményeket a társaság vezetője, Edmund King

A szabadfoglalkozásúak 35 %-a, míg a menedzserek 29 %-a mondta azt, hogy az autóját csak havonta mossa le, és ennek a rétegnek csupán nagyjából 5 %-a válaszolt úgy, hogy hetente mos autót.

Ezzel szemben a fizikai munkások és a részmunkaidőben dolgozók között ez a szám kicsit több mint 8 %, ráadásul ebben a rétegben a kéthente autót mosók már majdnem 17 %-ot képviselnek. A gazdagabbak között csak 11 % az, amelyik kéthetente rászánja magát a mosásra.

Milyen gyakran mossa/mosatja kocsiját?

Ráadásul az idősebbek sokkal gyakrabban mosnak autót, mint a fiatalok. Az 55 év felettiek 44 %-a rendszeresen (maximum 2 hetente) mos autót, ez a szám a fiatalabbak között csak 22 %.

Azt is megfigyelték, hogy a nagyvárosokban ritkul az autótisztítási hajlandóság, ezt akár azzal is könnyű magyarázni, hogy egy bérlakásban az ember nehezebben alakítja ki a vasárnapi autómosás hagyományát, mint egy kertes házban.

A megkérdezettek 3 %-a évente jó, ha egyszer lemossa a kocsiját, ez a szám, ha csak a nőket nézzük, akkor 6 %, vagyis a nők valamivel kevésbé tartják tisztán a kocsijukat.