Egyszerű családi kirándulásnak indult egy kaliforniai utazás a Rivera család számára, ám egy kígyónak köszönhetően egészen más lett belőle.

Egy hat éves kisfiú került a klinikai halál állapotába, miután egy csörgőkígyó marta meg, a családi kempingezés alatt – írja a Mail Online. A családjával sátorozó kisfiú, július 4-ét ünnepelte a természetben. Kaden Rivera kutyáját kergette a bokros területen, amikor édesapja meghallotta a sikoltozását. Azonnal az erdészeti központba szaladt vele, de addigra a kisfiú már hányt, fulladt, habzott a szája és elvesztette uralmát az izmai felett.

A gyereket kórházba szállították. Mint kiderült, Riverát egy Mojave zöld csörgőkígyó harapta meg, melynek mérge az idegrendszert támadja meg, és lebénítja az áldozatot.

Ken Rivera a CBS Los Angelesnek nyilatkozott az ügyben. „42 ampullányi marás elleni szérumot kapott. Normális esetben ebből csak néhányat adnak be. Persze a kígyótól függ.”

Kanden állapota azóta stabilizálódott de az egyik lába még mindig kétszerese a normálisnak. Az orvosok még mindig tartanak attól, hogy megfertőződött a csípés során, illetve, hogy elveszíti az izmai egy részét.

Dr. Sean Bush professzor, a Loma Linda Orvosi Egyetem professzora szerint a Mojave zöld csörgőkígyó a legveszélyesebb az észak-amerikai viperák és csörgőkígyók közt. A kígyóméreg hetekig, vagy akár hónapokig a szervezetben marad. A megmart emberek 15 százaléka elveszíti valamelyik testrészét, érzéskiesést vagy funkcióvesztést tapasztal, de van akik elvéreznek a marás következményeként. Bush szerint bár a 42 ampullányi ellenméreg soknak hangzik, de van akik 58 vagy akár 100 egységnyi szert is kapnak a kezelés során.

A doktor szerint a gyerekek különösen ki vannak a veszélynek téve, hisz gyakran szaladgálnak mezítláb, amikor meleg van kint. Bush első kézből tudja, milyen félelmetes egy kígyómarás, hisz a fiát ís megmarta egy, amikor 2 éves volt.

"Szerencsére a gyerekek bámulatosan rugalmasak. A több ezer marásos esetből mindössze három halálosra emlékszem, az elmúlt évkeből. A nagyobb adagban és korán beadott kígyómarás elleni szérum segít elkerülni a legrosszabbakat." Bush azoknak, akik veszélyeztetett területen élnek, azt javasolja, hogy a gyerekek minden esetben cipőben menjenek ki a szabadba, illetve vegyenek fel farmert, vagy hosszúnadrágot. Ha pedig kígyót látnak, akkor ne menjenek közel hozzá, hanem távolodjanak el tőle.

"A gyerekek egy része, szereti közelről felfedezni az állatokat,vagy azt hiszik halott, felveszik, és ekkor történik a baleset. Ezek a kígyók, még akkor is képesek marni, ha kettévágták őket, legalább egy órán át."  Bush azt is elmondta a CBS-nek, hogy most van a kígyómarások szezonja.

Mojave zöld csörgőkígyó (Crotalus scutulatus)

A Mojave zöld csörgőkígyó az Egyesült Államok és Mexikó délnyugati államaiban él. A 100-130 cm-re növő kigyó barna vagy zöld árnyalatú. Elsősorban a sivatagos helyeket kedveli, de felbukkan az alacsonyabb hegyoldalakon is. A gyér növényzet és a kaktuszok között szeret megbújni. Annak ellenére, hogy az emberrel szemben agresszíven szokták jellemezni, a szakirodalomban ennek semmi nyoma, akkor támad, ha megzavarják. Ha az áldozat azonnali orvosi ellátást kap, akkor a túlélési esély viszonylag nagy.