Megkezdődött az éves népszámlálás a londoni állatkertben – adta hírül a Huffington Post az AP nyomán. A 11 szurikátát, 59 pingvint és két szumátrai tigrist még csak-csak meg tudták számolni, de bizonyos állatoknál nagy nehézségekbe ütközik az adatfelvétel. A magukat kiválóan álcázó állatokat meg kell találni, a hangyák megszámolása pedig őrültség lenne, náluk a kolóniák számát kalkulálják. A rókamanguszták még különösen aljas állatok, mivel képesek a föl alatt élni, megnehezítve a számlálóbiztosok dolgát. Persze könnyít a helyzeten, hogy a legtöbb állatba be van ültetve egy mikrochip.

A Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője, Hanga Zoltán szerint a londoni állatszámlálás inkább reklámjellegű. "Ismerem a londoni állatkert zoológiai vezetőjét, ők is nyilvántartják" az állatokat folyamatosan. A dolog ugyanis úgy néz ki, hogy "az állatállomány nyilvántartására van egy számítógépes adatbázis" Budapesten is. Minden reggel ellenőrzik a gondozók a létszámot, a születéseket és halálozásokat jelentik, így naponta frissül az adatbázis, "naprakész a nyilvántartás".

Egyes állatoknál könnyű a számlálás, de egyeseknél persze nem. "Akkora probléma lenne, hogy nem is csinálunk belőle problémát" – mondta Hanga, aki szerint a rovarokat itt is kolóniák szerint számolják, a 100 egyed körüli nílusi repülőkutyákat pedig inkább saccolják. A föld alatti állatok közül a prérikutyáknál nehéz tavasszal megjósolni a téli álomból előbukkanó utódok számát, azaz hogy "melyik van fent, melyik van lent".