Április 9-én töltötte be a 87-et Hugh Hefner, a Playboy-márka alapítója és uralkodója. Nemrég nagy partit is adott a híres Playboy Mansionben, ahová Bódi Sylvi is hivatalos volt (bár neki nem tetszett a sok pucér nő). Az Esquire monumentális cikkben emlékezett a szinte minden barátját túlélő mellmogulra, amiből mi kiszedtük a fontosabb számokat, mivel ez mégiscsak a Numera-blog.

Üzlet

Hefner 1926. április 9-én született Chicagóban. Iskolái, diplomája és a hadseregben újságíróként eltöltött két éve után 1953-ban összegyűjtött 8600 dollárt (2 millió forintot), és megalapította a Playboy magazint. Az első szám 50 ezer példányban kelt el. A csúcs a hétmilliós példányszám volt a hetvenes években, most, a válság közepén ez 1,5 millióra apadt. Ahogy a biznisz beindult, Hefner egyre több üzletbe vágott bele. 2005-09 között részt vett a The Girls Next Door reality készítésében, ebből 90 epizódot forgattak le. A Playboy cégben 2011 óta Hefner csak kisebbségi tulajdonos, 34 százalékot birtokol, szemben a Rizvi Traverse Management nevű vállalat 60 százalékával. Azóta Hefner csak a cég alkalmazottja, és a Playboy-villát is csak bérli évi jelképes 100 dollárért (24 ezer forintért). Többszáz munkavállalónak is felmondott az új tulaj, hogy átalakítsa a cég profilját.

Magánélet

A Playboy-vezérnek eddig három házassága volt, amikből négy gyerek született – olvasható Wikipedia-oldalán. 1949-59 között Mildred Williams volt a felesége, tőle két gyereke született, Christie (1952) és David (1955). Ezután szabados csajozós életet élt, falta a playmate-eket, 1971-ben pedig bevallotta, hogy biszexuális. Hefner 1985-ös stroke-ja után visszavett a tempóból, és lánya, Christie vette át a cég irányítását (2008-ban mondott le a posztról). 1989-ben feleségül vette Kimberley Conrad playmate-et. Kilenc évvel későbbi szétköltözésükig két gyerekük született: Marston Glenn (1990) és Cooper Bradford (1991).

Conradtól hivatalosan csak 2010-ben vált el, közben újra sorra falta a csajokat, még a 20 éves Shannon-ikrekkel is járt. Végül 2010 karácsonyán eljegyezte kedvenc barátnőjét, Crystal Harrist, akivel némi huzavona után most szilveszterkor keltek egybe. Persze a kulcskérdés így is adott: hány nő volt meg élete során Hefnernek? "Ezer körül, ebben biztos vagyok" – válaszolta az Esquirernek, hozzátéve, hogy "amikor nős voltam, sosem léptem félre".

Rekordok

Két Guinness-rekordot is Hefner tart jelenleg. Az egyik, hogy ő a világ legrégebb óta hivatalban lévő főszerkesztője (idén lesz 60. éve). A másik, hogy övé a világ legnagyobb magánkézben lévő fényképalbum-gyűjteménye. A 2643 kötetet külön alkalmazott kezeli, archiválja, tisztítja, rendszerezi, egy külön az albumoknak fenntartott szobában. Ha nem is ismerte még el a Guinness rekordnak, a Playboy a világ egyik legismertebb márkaneve, amiről a világ népességének 97 százaléka hallott már (persze ez a cég saját kutatása).

Jótékonyság

1978-ban Hefner nagy summát, 27 ezer dollárt (6,4 millió forintot) adományozott a Hollywood felirat felújítására. Ez az össze elég volt a komplett Y betű renoválására. A nemrég két kihúzott foggal megcsorbított Hefner saját villáját, a Playboy Mansiont cirka 60-70 alkalmazott tartja amúgy karban, az ebédeket-vacsorákat egy kb. 10 fős szakácscsapat készíti.

Ez ugyan nem szám, de annál érdekesebb: Hefnerről egy amerikai nyúlfajt is elneveztek. Ennek latin neve: Sylvilagus palustris hefneri.