A fővárosban a korábban várt 875 centiméterrel szemben 885 centiméteren tetőzhet a Duna vízszintje hétfőn nap közben az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) friss adatai szerint; délelőtt összeül a szervezet tudományos tanácsa. A folyó vízszintje négy óra alatt további 9 centiméterrel, 699 centiméterre emelkedett a fővárosban.

Az eddigi legnagyobb, 2006-ban mért szintet hétfőn 25 centiméterrel haladhatja meg a vízállás. Csütörtökön délelőtt összeül az OMIT Tudományos tanácsa, amelyet a 2000. évi rendkívüli tiszai árvízvédekezés alkalmával hívtak össze először a védekezés kritikus helyzeteinek elemzéséhez és a szükséges megelőző, illetve operatív beavatkozások döntéseinek előkészítéséhez. A testület javaslattevő, véleményező szerepet tölt be az OMIT mellett - írta a szervezet.

Megjegyzik: az ár várható levonulása az emberi erőforrások és a technikai eszközök bevetésének köszönhetően előreláthatólag sehol nem okoz majd kritikus, kezelhetetlen helyzetet. A legutóbbi vízjelentés szerint a Duna 4 óra alatt Nagybajcsnál is 9 centimétert emelkedett, így a vízállás a Győr-Moson-Sopron megyei településnél 786 centiméter, a tetőzést pedig 900 centiméter körül várják, amely 25 centiméterrel haladja meg a 2002-ben mért legnagyobb vízállást.

Mindeközben a Duna Komáromnál a 7:30-as mérés alapján 758 centiméter, tetőzése  a Duna tetőzése szombat éjfél után várható 820-840 centiméter körüli szinten. Ott 2002-ben mérték az eddigi legnagyobb vízállást, 801 centimétert.