Az Ayam Cemani névre hallgató különleges és ritka csirkefaj példányai 2500 dollárt (564 ezer forint) kóstálnak, de van rájuk kereslet. A floridai Greenfire Farm 4999 dollárt (1,1 millió forint) kér egy kifejlett pár különleges indonéz csirkéért.

A gasztromániás szakácsok valószínűleg ölni tudnának egy ilyen teljesen fekete tyúkért, melynek a szervei és a húsa is fekete, de még nem igazán indult be az Ayam Cemani kereskedelem. „Ez egy teljesen fekete csirke, úgyhogy nagyon elegáns. A tolla, a szervei és a húsa is fekete, nagyon különleges csirke, ritka fajról van szó” – mondja Dana Cowin, a Food&Wine amerikai főszerkesztője Rick Newmannek a The Daily Ticker című műsorban.

A csirkék színét egy különleges genetikai elváltozás, a fibromelanosis okozza, a sznobok rajongói azért szeretik, mert egzotikus, szép, és nehéz hozzájutni: például Amerikába nem is lehet legálisan szállítani belőlük Indonéziából, ezek után kérdés, hogy szerzett a Greenfire Farm szabályosan ilyen csirkéket – de állítják, legálisan kerültek hozzájuk a tyúkok. Ázsiában mágikus erőt tulajdonítanak a fekete húsnak, különleges rítus ilyen állatot fogyasztani, de ott nem ilyen elképesztően drága a csirke.

Az amerikai tenyésztő, Paul Bradshaw szerint nyugaton is esni fog az ára, ha kicsit elszaporodik. „Amíg 2500 dollár egy madár és kettő 5000 dollár, addig nem nagyon fognak ilyesmit feltálalni sehol. A piac nem nagy, de nagyon izgatott. Paul Bradshawnál már most nagyobb a kereslet ezekre a csirkékre, mint a többi különleges szárnyasára, szóval vannak érdeklődők” – mondja Cowin, aki 2014-re prognosztizálja a fajta divatba jövetelét.

A többi különleges csirke ára egyébként meg se közelíti az Ayam Cemaniét, például a szintén ritka Chocolate Wyandotte-ot 149 dollárért (33600 forint) meg tudjuk venni, tehát a fekete csirke tényleg a szárnyasok Lamborghinije. Vagy Bentley-je.