Egy apuka aggódva írt a tanácsadónak, hogy közel kétéves kisfia, aki tíz héttel korábban született a kiírt dátumnál, még nem beszél, sőt, nem is gagyog: sikongatáson és nevetésen kívül más hangot nemigen ad ki. A szakértő hallásvizsgálatot javasol.



Kérdés:

23 hónapos fiúgyermekem, aki 30 hétre, 1340 gramm testsúllyal született, még nem beszél. Ez nem aggaszt annyira, mivel az ember a környezetében hallja, hogy ez nem feltétlen baj. Ami viszont zavar, hogy nem gügyög-gagyog, nem halandzsázik, mint a nála akár sokkal fiatalabb babák. Az "eee", "iii" hangokon, sikongatáson és nevetésen kívül más hangot nemigen ad ki. Mozgékony, vidám, barátságos, érdeklődő és értelmes kisbaba, mindent megért és felismer, akkor is, ha nagyon halkan suttogunk. Észreveszi, ha mögé "lopakszunk", tehát a hallásával vélhetően nincs gond, bár hallásvizsgálatot még nem végeztek rajta. Ettől kissé tartunk is, mivel ehhez a gyereket el kell altatni/kábítani.

Viszonylag kevés foga nőtt eddig ki (felül 4, alul 2), vizsgálat alapján a nyelve nincs letapadva. Javasoltak (fogcsíra) panoráma-röntgent, de a mozgékonysága miatt ezt nem tudták rajta elvégezni. Kérem, hogy adjon tanácsot: mi lehet a gond, vagy hova fordulhatunk ezzel a problémával? (Logopédus még nem igazán tud vele mit kezdeni, de oda is járunk. Ott gyakorlatilag "játék" folyik) Korai fejlesztőbe hordanánk - szenzoros integrációs tornára, - de erre a foglalkozásra csak március közepére kaptunk időpontot.


Válasz:

Koraszülött gyermekek különösen ki vannak téve veszélyeknek, mint például a szenzomotoros tapasztalatok hiányos szerveződése, illetve tanulási zavar. Kezdetben ki kellene zárni a hallásveszteséget. A BERA vizsgálatot javaslom, amely valóban altatásban történik, viszont előnye az objektivitás. A szubjektív hallásvizsgálat nehézsége – például mögé lopakodva hangokat adni – a vizuális észlelés, mozgással járó légnyomásváltozás és egyéb külső körülmények kiiktatása. Emellett érdemes felkeresni a DEMAX Látás-, és Hallás Centrumot, ahol játékaudiometriát végeznek.