Egy apuka arról számolt be, hogy kéthetes kisfia rövid alvás után gyakran felébred és előfordul, hogy szoptatás után sem tud visszaaludni. A tanácsadó türelmet javasol, szerinte még nagyon pici a baba, de három hónapos kora körül mindenképp megoldódik az alvási probléma.



Kérdés:

Fiam 14 napja született 4150 grammal. A lassan meginduló anyatej miatt tápszert is kapott (Most 4300 g). Körülbelül egyhetes korában volt egy olyan éjszaka, amikor 5-6 órát töltött el alvás nélkül az etetés után, de akkor azt egy melegfrontnak tulajdonítottuk. Két napja ezek az alvás nélküli időszakok rendszeressé váltak napközben. Ha el is tud aludni, egy fél órán belül biztosan felriad és sírva ébred, a mély alvásig nem tud eljutni napközben. Este a fürdés és etetés után egy nyugodtabb időszaka jön, de előfordult, hogy éjszaka sem tudott visszaaludni szoptatás után. Sokat ásítozik és látszanak rajta az elalvás jelei, de egy rövid idő után szabályosan felriad. Tegnap este óta csak anyatejet kap, de a mai délelőttöt és koradélutánt is ébren és sírósan töltötte. Az anyukája Laktoherb teát és homeopátiás tejserkentőt iszik/eszik és most leállt a tejtermékek fogyasztásával is, hátha hatással van az anyatejre. Próbálkoztunk a pólyázással is, amikor a kezével nem tudja felébreszteni magát, de ez sem segített. Kérem, hogy adjanak tanácsot, hogyan tudjuk kideríteni, hogy miért nem tud elaludni rendesen a kisbabánk.

Válasz:

A gyermekek különböző életkorban más-más okból ébrednek fel. Nagyjából 3 hónapos korig az életbenmaradás feltétele a szopizás (evés), majd 1-2 nyugodtabb hónapot követően a fogzás miatt ébrednek fel, 6 hónapos koruk körül a felgyorsult mozgásfejlődés és a világ iránti fokozott érdeklődésük kelti fel őket, 9-10 hónapos korukra az éntudat fejlődése miatt egyre inkább rájönnek arra, hogy ők és az édesanyjuk nem ugyanaz a személy, bújósabbak lesznek. Két éves kor körül pedig általában elkezdenek félni a sötétben. Különböző oka van tehát az éjjeli ébredéseknek, a lényeg mindig az, hogyan reagál erre a szülő. Van, aki kiveszi az ágyból és ringatja, vagy együttalszik gyermekével, de van olyan szülő is, aki megsimogatja, megnyugtatja és hagyja őt tovább aludni.

Két hét telt még csak el a születést követően. Figyelembe kell venni, hogy egyelőre kisbabájuk biológiai értelemben nem érett ahhoz, hogy egyedül átaludja az éjszakát, idővel azonban ki kell alakítaniuk az alvás külső feltételektől mentes körülményeit, amely persze nem megy egyik pillanatról a másikra. Minél előbb kísérlik meg az ideális körülmény megteremtését, annál zökkenőmentesebb lesz a tanulási folyamat. A következetesség kulcsfontosságú. Ez persze csak egy irányelv, amit azért megszegünk időnként, hiszen nem mindig tudjuk pontosan eldönteni, hogy a baba sirása hátterében milyen okok (pl. fájdalom) húzódnak. Másrészről a csecsemők bioritmusa 3-4 hónaposan kezd csak megváltozni, egyre inkább hozzáigazodva a felnőttek 24 órás ritmusához. Vagyis kisfia éjszakai alvása ettől a kortól szép lassan meghosszabbodik. Időt kell hagyni minderre, megteremtve az optimális feltételeket, az eredmény pedig egyetlen esetben sem marad el.