Hogyan lehet rávenni egy héthónapos babát, hogy gurulás helyett kezdjen el kúszni? A szakértő tanácsa szerint a lejtőn való kúszás gyakorlása hasznos lehet, mert motiválja a gyereket az azonnali sikerélménnyel.

Kérdés:

Második kislányom héthónapos és egyhetes. Egy hónapja forog a hátára és hasára, nagyon szépen. Forgását annyira tökéletesítette, hogy szinte mindent így közelít meg - gurulással az egész szobát bejárja. Körülbelül két hete kezdődött nála valami "kúszás-féleség", ami úgy néz ki, hogy hason kifordul az oldalára, majd mintegy lendületet adva magának, visszafordul hasra és így közeledik/araszolgat előre. Mindezt megcsinálja a másik oldaláról is. Ha az oldalán van, az illetékes oldalon levő kezét behajlítja, mintha húzná magát, de ahhoz, hogy haladni tudjon, kifordul az oldalára. Próbálkozott rendesen hason is kúszni, de valahogy nem tudja összehangolni a kezeit a lábaival, és így nem halad, és ilyenkor feladja, kifordul az oldalára és a már említett módon közlekedik. Próbáltam már hason a lábát feltolni a csípőjéhez és a talpát megtámasztani, hogy ezáltal ellökje magát, de ilyenkor szinte mindig átfordul a hátára (nagyon ritkán ellöki magát).

Mi a véleménye erről? Lesz ebből "rendes" kúszás, vagy valamiféle helytelen mozgásformát vett fel a lányom? Hogyan/mivel tudnám még ösztönözni a kúszásra? (Játékkal való csalogatás, talpkitámasztás - ezeket csinálom).


Válasz:

Mivel a szabályos kúszás ellentétes kéz-lábmozdulatokkal történik, énekkel kísért tornamozdulatokkal átmenetileg pótolni lehet az ellentétes végtagmozgások agyra gyakorolt hatását. A lábtámaszt kiválóan alkalmazza, ezt ki lehet egészíteni játékokkal való csalogatással – tegyen gyermeke elé játékot úgy, hogy azt ne érje el!

A kúszást lehet stimulálni lejtőn is, amit otthoni körülmények között is létrehozhatnak - például keményebb szivacs alá párnákat helyezve, de egy szélesebb vasalódeszka is alkalmas erre a célra. Megfelelő izomtónus, izomerő esetén általában beválik a lejtőn való kúszás gyakorlása, mivel azonnali sikerélményt nyújt a babák számára a helyváltoztatás. A lejtésszögre figyeljen, a túl meredek lejtő nem jó, mivel úgy mozgás nélkül lecsúszik a baba. A sikerélmény motiválja további gyakorlásra, majd idővel lejtő nélkül is sikerül a kúszás kivitelezése. Fontos, hogy legyen tér, ahol gyakorolhatja a kúszást, a nappali időszakban a járóka korlátozza a gyermek mozgásterét, illetve felállásra készteti - ami ebben az életkorban még nem szerencsés.