A bölcsődébe szoktatás nem mindig zökkenőmentes. Olyan is előfordul, hogy a gyereket kirakják az intézményből, mert a gondozónők szerint képtelen beilleszkedni. A szakértő szerint a bölcsődében tapasztalható szorongás oka lehet a szülőktől való elválás, amit a kisgyermek tragédiaként élhet meg.

Kérdés:

Két gyermekem van. A kisfiam 2,5 éves a kislányom 3,5 éves. Augusztus közepén elkezdtük a bölcsődét, illetve szeptemberben az óvodát. Egy hónap sem telt el, a hívtak a bölcsődéből: hirtelen "kirakták" a gyermekemet, mondván: magatartászavaros, beilleszkedni képtelen, dührohamai vannak (fokozódó) és nem tudják garantálni sem az ő, sem más gyerekek biztonságát. Elmondásuk szerint a hisztik alkalmával nem lehet kommunikálni a gyermekemmel, képtelenek kezelni a problémát.

Tanácstalanul állok a dolog előtt. Itthon van némi hiszti, hisz dacol, de nem ennyire és ilyen mértékben. Kommunikálni és kezelni pedig mindig lehet, legalábbis nekünk sikerül. A bölcsődében elmondások szerint a fejét verte a padlóba, amit itthon soha! A gyermekemet puklival a fején hoztuk haza. Más gyerekeknek is nekiment a gondozók elmondása szerint, amit itthon vagy a kispajtásaival játszva soha, de soha nem tett. Inkább jószívű és a kisebbekkel nagyon kedves, aranyos gyerek.

Itthon nyugodt, korához képest nagyon szépen beszél, egy-egy dolog sokáig leköti, bár elég mozgékony. Nem értem, olyan mintha nem is az én fiamról írtak volna. Tanácstalan vagyok, hogy idegrendszeri probléma lehet a gyermekemmel vagy a szeparációs szorongása óriási a bölcsődében. Hozzáteszem, reggelente ha egy bizonyos gondozó néni van és meglátja őt, akkor már üvölt a parkolóban, hogy "Nem megyek be, mert félek a nénitől!" Mit tanácsol a leírtak alapján?


Válasz:

A bölcsődében tapasztalható szorongás oka lehet önmagában a szülőktől való elválás, amit egy 2 év körüli gyermek tragédiaként élhet meg. Ha a kicsi túlságosan ragaszkodó, akkor fokozottabb dühkitörések jellemzőek. A kisgyermek akkor válik éretté a bölcsődére, óvodára, ha már könnyedén eltölt hosszabb-rövidebb időt nélkülünk is, és szívesen van együtt más gyermekekkel, illetve felnőttekkel. Elvileg a szélsőséges viselkedést kiválthatja valemelyik gondozónénivel való konfliktus is.