Ági arra kíváncsi, vajon természetesnek tekinthető-e, ha négyéves gyermeke nem tudja kiejteni az l és az r hangokat. A szakértő megnyugtatja: teljesen normális és nagyon gyakori a jelenség. Ötéves kor után érdemes a beszédhangészlelést és differenciálást játékosan gyakorolni.

Kérdés:

Négyéves kislányom nem tudja kimondani az r és az l hangokat, helyettük j-t mond. Korábban a k helyett ejtett t-t, de ezt azóta már szépen ejti. Kérdésem, hogy ez normális-e, ha igen, mikorra várhatom a helyes ejtést. Ha nem normális, akkor mit lehet tenni, hogy szépen beszéljen?

Válasz:

Mindez teljesen normális és nagyon gyakori dolog. Az életkori pöszeség
ötéves korig tart, tehát ez az artikuláció kitisztulásának végső határideje.
Egyetlen kivétel ez alól az "r", mely a legnehezebben képezhető, legtöbb
képzőmozzanatból álló hang - nemcsak arra kell a helyes ejtése közben
ügyelni, hogy a szájpadig emelje nyelvét a gyermek, hanem közben a szájpad megfelelő területén meg is kell a nyelv hegyét perdíteni, innen az
elnevezése is: az "r"-t pergőhangnak, másnéven tremulánsnak nevezik. Az "r" helyes ejtésével kapcsolatban a szakirodalom hatéves korig nyújtja ki az előbb részletezettek miatt a helyes artikulálás végső határidajét. Az "r"-t egyébként l-lel és j-vel szokták helyettesíteni a gyermekek általában.
Amennyiben ötéves kor után még mindig nem tiszta az ejtése, érdemes a beszédhangészlelést, és differenciálást játékosan gyakorolni, illetve a
speciális ajak- és nyelvtorna is kezdetét veheti, természetesen a megfelelő szakember koordinálásával.