Az anya szerint megbélyegzés, ha a kisfiát nevelési tanácsadóba küldik, ráadásul nem is érti, hogy miért, hiszen az egyik óvónőnek semmi problémája a gyermekkel, a másik óvónő szerint viszont ördögfióka. A szakember szerint a nevelési tanácsadó nagyszerű intézmény, ahol sok segítséget kaphat.

Kérdés:

Kisfiam idén februárban hatéves lesz. Kiváló értelmi képességei és az óvó nénik szerint magatartási problémái vannak. Bölcsődébe jártunk másfél évig, soha semmiféle problémánk nem volt. Amikor elkezdődött az óvoda, elkezdődtek a problémák. Ami részemről érthetetlen, hogy eltelik két hónap és az áldott jó gyermek "ördög" lesz az óvónők véleménye szerint. Furcsállom azt is, hogy az egyik óvó néninek semmi gondja a kicsivel, a másiknak pedig minden probléma.

Az óvó néni, akinek nincs gondja a kisfiammal, lefoglalja őt, plusz feladatot ad neki, nem kell várnia, amíg a többiek elkészülnek, nem erőlteti az alvást, mivel ha csak csendben fekszik, végül egy fél óra és már szépen alszik is. Egyszóval vette a fáradságot és megkereste a kis kulcsot a fiamhoz és az égvilágon semmi problémája nincs vele. A másik óvó néninek sikerült kieszközölnie, hogy nevelési tanácsadóba kelljen vinnem a fiamat. Nem tudom, mit tegyek. Fel vagyok háborodva, mert egy okos, jólnevelt fiúnak nincs keresnivalója nevelési tanácsadóban és nem tudom, hogyan kerülhetem ki ezt a dolgot.

Gondoltam arra, hogy elviszem egy független gyermekpszichológushoz és véleményezést kérek. Ezt el kell fogadnia az óvodának és a nevelési tanácsadónak? Kérem, segítsen, mert nem akarom megbélyegeztetni a gyermekemet minden ok nélkül.

Válasz:

Állhat gyenge figyelmi teljesítmény is a viselkedésprobléma hátterében, amit empátiával rendkívül jól lehet kezelni. Másrészről nem lehet abban bízni, hogy mindig ilyen elfogadó környezetbe fog kerülni Patrik. Egyre több szabályhoz kell majd alkalmazkodnia, egyre kevesebb megértést tapasztalva, ha hamarabb kíván felállni, vagy az órán saját ötleteit kívánja megvalósítani.

Patrik érdekében egyetértek a teljesítményprofil feltérképezésével, ugyanakkor Magyarországon valóban szégyenérzet fogja el az embert, ha gyermeke miatt nevelési tanácsadóba „kell” menni. Holott a nevelési tanácsadó intézménye egy nagyszerű találmány! Lehetőség adódik kezelni például a tanulási zavar kialakulásával kapcsolatos problémákat. Ugyanakkor értem amit ír, a környezetében könnyen elkönyvelhetik a gyermekét a „problémás” kategóriába, ami önbeteljesítő jóslatként gyakran ki is alakul. Az előítélet kivétel nélkül információhiányból ered, ezen sajnos sokáig nem tudunk változtatni.

Annak nem látom akadályát, hogy elvigye Patrikot „független” pszichológushoz, aki képes egyeztetni a kollégákkal. Másrészről a szülő, amennyiben a szakvéleményben foglaltakkal nem ért egyet, a lakóhelye szerint illetékes jegyzőnél államigazgatási eljárást indíthat a szakértői véleményben foglaltak megváltoztatására.