A fejlesztő pedagógus szerint a bébikomp mozgássérült gyermekek járástanításához hasznos lehet, ám egészséges, normálisan fejlődő gyermekek esetében ártalmas.

Kérdés:

Szeretném tudni, mi a véleménye a bébikompról? Anyáink dicsérik, de a mai "trend" szerint tilos. Kisfiam 8 hónapos, most kezd mászni. Úgy gondoltam, később egy jópofa játékszer lehet egy ilyen kütyü,- természetesen nem állandó használatra. Tényleg olyan mumus egy bébikomp?

Válasz:

A bébikomp hasznos eszköz mozgássérült gyermekek járástanításához, ugyanakkor ártalmas „normál” fejlődésű gyermekekre nézve. Indokolatlan statikai terhelést eredményez, akadályozza a járásbiztonság kialakulását, eltereli a figyelmet a szenzitív időszaknak megfelelő funkcióktól. Sajnos tendencia a felegyenesedési reakciók felgyorsulása, 7-10 hónapos korú csecsemők már állnak, kapaszkodva járnak, az ülésben való manipulációra, kúszásra kevesebb energiát fordítva. Ráadásul sok szülő sajnos bébikompot vásárol gyermekének, katalizálva a folyamatot. Megtehetik, hiszen még kapható Magyarországon.