"- Mióta dohányzol?

- Elszívok néha egy szálat. Oldja bennem a feszültséget.

- Mióta vagy ilyen feszült?

- Amióta dohányzom."

...mondja Donna a bebörtönzött Jamesnek a Twin Peaks egyik legendás jelenetében. 1990-ben, amikor a sorozat készült, még erősen élt az emberekben a szexin dohányzó nő Marlene Dietrichtől származó képe, és csendben elszívni egy hosszú szál cigit akkor még a csábítás egyik eszközének számított. Kétségtelen, a fent linkelt jelenetből és fotóból még ma is süt az erotika.

A jobb felső sarokban látható kép azonban nem 60, és nem is 18 éve készült, hanem ezen a héten. A fotón Lily Allen látható, aki ezek szerint úgy véli, a dohányzás manapság is lehet vonzó.

Nem így gondolják már azonban az amerikai fiatalok. Egy egészen friss tanulmány szerint a kinti tizenévesek között a dohányzók aránya egyetlen év alatt egy százalékkal csökkent, így már csak 12,6% százalék. Mi magyarok azonban valószínűleg nem vagyunk erről ilyen szilárdan meggyőződve. Az itthoni adatok a 20-29 év közöttiekkel foglalkoznak, és közülük a hvg cikke szerint 59,9% dohányos. A nők árnyalatnyival dohányoznak csak kevesebbet, mint a férfiak (58%-63% az arány az urak javára).

Vajon még mindig lehet csábítani itthon is a dohányzással? Várjuk a szavazatokat, kommenteket!