1. Kate Winslet és Leonardo DiCaprio

A napokban a Golden Globe díjkiosztón Kate Winslet igen furcsa köszönőbeszédet mondott, amelyben mindkét szerelmének köszönetet mondott. Egyrészt rendező férjének, Sam Mendesnek, másrészt legendás partnerének, Leonardo DiCapriónak, akivel a Titanic után most újra egy filmben szerepelnek. Szinte hihetetlen, hogy Kate Winslet az életben nem egy Jack Dawson-szerű lovagot választott, hanem egy idősebb, szakállas férfit. Innen jött az ötlet, hogy szedjük össze a filmtörténelem legszebb párjait, azokat a szerelmeseket, akikről az ember nem tudja elképzelni, hogy az életben nem tartoznak együvé. Következzen az én további négy jelöltem, a hozzászólásokban pedig az olvasók kedvenc párosai!

2. Patrick Swayze és Jennifer Grey

Nélkülük nem lett volna '80-as évek. A Dirty Dancing két főszereplőjének különleges varázsa nélkül a film egy egyszerű, kis közönséghez eljutó táncfilm lett volna. De Patrick Swayze és Jennifer Grey valami egy olyan varázst tudtak létrehozni maguk köré, hogy a Dirty Dancing emléke húsz év elteltével is élénken él mindenkiben, aki látta.

3. Ralph Fiennes és Kirstin Scott Thomas

Az Angol beteg szintén nagyrészt annak köszönheti a ráhullatott Oscar-esőt és a moziszékben a gyönyörtől elaléló nézők tömegét, hogy elképesztően jól sikerült összeválogatni a szereplőket. Ralph Fiennes csakis Kirstin Scott Thomasszal lehetett képes ezt a hatalmas ívű szerelmi történetet ilyen átéléssel a közönség elé tárni. Valószínűleg ezután szívdöglesztő szerepek sora várt még rá, de Julianne Moore-on kívül mással nem is nagyon próbálkozott többet, az utóbbi időben pedig csak kifejezetten gonosz szerepekben látjuk, Voldemorttól a Bruges-ben garázdálkodó maffiafőnökig. Úgy látszik, számára - filmen legalábbis - valóban Kirstin Scott Thomas volt az egyetlen. 

4. Richard Gere és Julia Roberts

"Micsoda nő!" - mondták a "Pretty Woman" címének fordítói 1990-ben. "És micsoda pasi!" -teszik hozzá a film női nézői azóta is. Richard Gere és Julia Roberts tökéletes románca szintén lehetett volna csak egy a sok buta hollywoodi limonádé közül. De nem az lett, mert ez a románc így volt tökéletes. Ellenállhatatlanok ők így együtt.

5. Ethan Hawke és Julie Delpy

És ötödiknek emlékezzünk meg egy kevésbé nagy port felvert, de annál szerethetőbb filmről, amely 1995-ben készült, és a magyar címe nem "Mielőtt a nap felkel", hanem "Mielőtt felkel a nap" volt (köszönet a figyelmeztető kommentekért!). Ebben Ethan Hawke és a francia Julie Delpy egy bécsi éjszakát szentelnek a romantikának. A filmben annyira minden a helyén van, hogy a készítők még egyszer nekiugrottak, nagyjából ugyanannak, ez lett a 2004-es folytatás, a "Mielőtt a nap lemegy". Hogy a második film az elsőhöz hasonlóan emberi és nyálmentesen szívmelengető, az csakis azt jelentheti, hogy eközött a két színész között azért tényleg kell, hogy legyen valami...