Van, aki úgy bizonyítja, hogy szeret, hogy egyfolytában ismételgeti a "szeretlek" szót, van, aki verset ír, bénát vagy jót. Érdekes - és néha elég bosszantó - módon a képzőművészet eszközeihez fordulni is roppant elterjedt dolog nemes érzelmeink megörökítése végett. Így tett a fenti kép tanúsága szerint Viva Ben és Kovácsovics Fruzsina is, akik a 2008. legszimpatikusabb celebpárja címet érdemelték ki olvasóinktól. Vajon a fába vésés hagyományát is ugyanolyan szimpatikusnak találják olvasóink?  A pécsiek fejlesztettek ki erre egy alternatív, környezetbarát módszert, ami természetesen a borzalmas falfirkákat is veri.

Ezen a funkciótlan kerítésen Pécs belvárosában állítólag a közeli gimnázium végzett tanulói kezdték el elhelyezni feleslegessé vált szekrénylakatjaikat a '80-as évek végén, mára mindenesetre a szerelmesek lakatfalának számít a képződmény. Mégiscsak szimpatikusabb ide felkattintani egy lakatot, mint egy csálé szívet belevésni egy fatörzsbe, nem igaz?

A szokás annyira szimpatikus méghozzá, hogy miután egy 2006-os romantikus regényben (majd az abból készült filmben) szerepelt egy hasonló jelenet, Olaszországban is divatba jött a lakatakasztás. A könyv címe Ho voglia di te (Akarlak), és a főszereplők a római Milvio híd egyik lámpáján helyeznek el egy lakatot, majd a kulcsot a folyóba dobják. Vajon Pécstől vették az ötletet a rómaiak, ahonnan egész Itáliára átterjedt a mánia, vagy más országban is dúl a lakatolási láz? Vagy mégiscsak a vésés/firkálás a menőbb? (A lakatfal fotója innen származik.) (És aki nem kattintott rá fent a "borzalmas falfirkákat" alatti linkre, az gondolja meg még egyszer, mert nagyon vicces.)