Mivel olvasóink többsége kifejezetten utálja a Valentin-napot, azt találtam ki mára, hogy romantikázás helyett egy száraz ismeretterjesztő posztban megírom, mi mindent tudunk erről a bizonyos Szent Bálintról, aki mára a szerelmesek védőszentjévé vált, és akinek a nevében ez az egész mai hacacáré zajlik. Utánanéztem (többek között itt és itt, a magyar nyelvű wikipedia oldalért pedig ide tessék kattintani), és ért bizony egy-két meglepetés. Szent Valentin, mint olyan, ugyanis nem létezett. Vagy létezett, de akkor nem ismerjük. Vagy ismerjük, de akkor semmi köze a szerelemhez.

A Valentin név ugyanis a "valens" latin szóból származik, ami azt jelenti, "értékes". Az ókori Rómában roppant népszerű név volt ez, és rengeteg ilyen nevű korai keresztény szenvedett mártíromságot a keresztényüldözés korában. Közülük az egyiknek, egy papnak lett az ünnepe február 14., mindenesetre I. Geláziusz pápa elismerte róla, hogy "tetteit csak Isten ismeri". Azaz már 496-ban sem emlékeztek, mit tett ez a valens mártír - nyilván az azóta eltelt ezerötszáz év nem sokban javított a szituáción. A katolikus egyház hivatalos kalendáriumában egészen 1969-ig összesen 11 nap volt egy-egy Szent Bálintnak szentelve. Ezek közül pont a február 14-et 40 éve el is törölték, így a mai nap hivatalosan ma már Cirill és Metód ünnepe.

Az egyik (ismert) szent Valentin azonban a szerelmesek helyett az epilepsziások védőszentjének számít. Ezért aztán a kereszténységet a szláv nyelvterületen elterjesztő testvérek napján kívül ma az epilepsziások világnapja is van. Akkor került összefüggésbe a szerelemmel Szt. Valentin ünnepe, amikor a XIV. században II. Richárd angol király ki szerette volna házasítani a lányát, igaz, ez egy olyan Bálint volt a sok közül, amelyiknek a napja május 2-ra esett. A szerelmesek ünnepe Geoffrey Chaucer versei révén különös népszerűségre tett szert. Ezen a napon azonban volt már egy másik ünnep, így idővel a szerelmesek átnyergeltek február 14-ére, hiszen az is Valentin-nap volt. Hát, úgy tűnik, nekik köszönhetjük ezt a rózsaszínbetűs ünnepet.