Megint találtunk egy jópofa és érdekes témát a Wired tudományos blogjában. Most arról van szó, hogy a kutatók a csókolózás biológiai értelmét vizsgálták, azaz arra kerestek egzakt magyarázatot, hogy miért szeret az ember smárolni. Illetve a vizsgálat éppen, hogy ott kezdődött, hogy nemcsak az emberek szeretik összeilleszteni a szájukat egy másikével, hanem a madarak is gyakran csőröznek, a kutyák és rókák is előszeretettel nyaldossák egymás pofáját, sőt, az elefántok meg állítólag szívesen veszik a szájukba a másik ormányát.

Ha tehát az állatok is csinálják, akkor biztos van valami további értelme is a csókolózásnak azon kívül, hogy "mer jó". A chicagói Rutgers Egyetem kutatói azt jelentették be, hogy kutatásaik szerint a smárolás arra jó, hogy azon keresztül felmérjük potenciális partnerünk úgymond kémiai megfelelőségét. A nyál ugyanis egy kész hormonkoktél, rengeteg különböző kémiai összetevővel, és így nem kizárt, hogy a csókolózás során a testünk meg tudja állapítani, hogy működni fog-e a "kémia", ha összeállunk az illetővel.

A nyálcsere ezen kívül arra is jó a férfiak szemszögéből, hogy ezzel több tesztoszteront tudnak a nő testébe juttatni, amitől a hölgyeknek megnő a szexuális étvágya. De nem a tesztoszteron az egyetlen fontos összetevő. A kutatók a dopaminra, a szerotoninra és az ösztrogénre is koncentrálnak, mivel feltehetően ezekből az anyagokból áll össze az a kémiai profil, aminek alapján a szervezetünk beleszól a párválasztásba. Kíváncsian várjuk a további csókkutatási fejleményeket.