A világ legromantikusabb helyei között Velencét és Párizst szokás emlegetni, de most hagyjuk a nemzetközt egy pillantra, és nézzük meg, melyek a legromantikusabb helyek itthon. Minden ilyen lista szubjektív, de ez különösen - mindenesetre ha nekem van időm egy kicsit barangolni az országban a párommal, mi az alábbi helyeket keressük fel legszívesebben. Ön nyilván ettől teljesen eltérő saját listával rendelkezik, tegye ön is közzé, hol szeret a leginkább romantikázni!

1. Balaton, déli part -

Az elejére rögtön egy coming out: azon kevesek közé tartozom, akik mélységesen nemmenő módon a Balatonnak a déli partját részesítik előnyben, főként, ha romantikáról van szó. Ennek több oka is van, ezek közül az egyes számú, hogy északról nem lehet naplementét nézni. Pedig ahogy a vöröslő korong lassanként elbújik a Badacsony mögött, miközben aranyszínben szikrázik a víztükör... A Balatonlelle és Fonyód közötti zóna naplementenézési célra fokozottan ajánlott.

2. Bakony -

A romantikusnak mondott helyeknek általában vagy vízhez, vagy hegyhez van közük. A magyarországi hegyes-dombos vidékek közül nekem a Bakony a kedvencem. Ez talán azért van, mert itt van Zirc az apátsággal és az arborétummal, itt van a cseszneki vár és az a budai kisvasúthoz hasonló aprócska vonat is, ami a sűrű erdő mélyén száguld a zöldből a zöldbe kicsi falvak mellett.

3. Pécs -

Ha van olyan, hogy romantikus múzeum, akkor a pécsi Csontváry-múzeum biztosan az. Persze egyetlen múzeumtól még az én szememben sem lesz egy egész város romantikus, de ki tudna a hely mediterrán hangulatának ellenállni? Ráadásul Pécsett található a szerelemlakatokkal felszerelt kerítés is. Ahogy a dal is mondja (igaz, nem Péccsel kapcsolatban), itt valahogy benne van a szerelem a levegőben.

4. Tokaj -

Alig pár éve annak, hogy először jártam Tokajban. Arra számítottam, hogy szőlőtőkéken és félig vagy egészen részeg turistákon kívül mást nem fogok itt látni. Ehhez képest a várost és környékét is lélegzetelállítóan szépnek találtam. Még szerencse, hogy véletlenül pont nem egyedül voltam ott...

5. Vajdahunyad vára -

Nem kétséges, a Városliget, főleg nyáron, általában zsúfolt és gyakran kifejezetten kellemetlen. Nincs romantikaellenesebb néhány busznyi zajosan fényképezkedő turistánál, ezért tudni kell jókor menni a Vajdahunyad várához. Nekem a csendes őszi délutánok jönnek be itt nagyon, és ha sikerül havazást kifogni, Budapestnek ez a része egyszerűen verhetetlen. Szerintem.