Nemrég feltettük a kérdést olvasóinknak, melyik az 5 legromantikusabb hely Magyarországon. A posztra annyi komment érkezett, hogy egy hétig eltartott, míg mindet elolvastuk, összeírtuk és kiszámoltuk, de megérte. Rengeteg eldugott kis helyet ajánlottak olvasóink, amelyeket minden bizonnyal érdemes egytől egyig felkeresni, de most nézzük a legnépszerűbbeket! A legtöbben, a hozzászólók bő 10%-a a Dunakanyarról és környékéről áradozott, és a további kilenc legnépszerűbb hellyel együtt összeállítottuk annak a tíz magyarországi helynek a listáját, amely az önök kommentjeiben a legtöbbször fordult elő kedvencként. Nem marad más hátra, mint megválasztani közülük a győztes várost és tájegységet.

1. Eger - A tizes listába 5 tájegység és 5 település került bele. Ez utóbbiak közül ábécésorrendben az első Eger. Én még csak nyáron voltam itt, de már többször is, és állíthatom, hogy nem csak a melegtől olvadoztam. A török korból megmaradt minaret körül kanyargó szűk utcák, vagy a barokk kastélyok és műemlékek... Hiába, egy ilyen történelmi város nem lehet más, csak romantikus.

2. Kőszeg - Egy ugrás az ország szemközti csücskébe, és máris az Magyarország egyik legépebben megmaradt történelmi belvárosában gyönyörködhetünk - jobb esetben valakivel kézenfogva. És ha a várost bejártuk, lehet indulni ki Kőszegről a Hétforráshoz vagy az Írottkőhöz.

3. Lillafüred - Közigazgatási szempontból a talán kevésbé népszerű Miskolchoz tartozik, de a települések közül messze a legtöbb említést kapta. Igaz, ezen a környéken is inkább a természet a magával ragadó, de azért Lillafüred büszkélkedhet egy függőkerttel, palotaszállóval és kisvasúttal is, ha éppen épített környezetről van szó.

4. Sopron - Hogy is maradhatna ki a legromantikusabb helyek közül a Hűség Városa? (Még akkor is, ha itt nem igazán a randiblog témájába vágó hűségről van szó.) Aki könnyűzene-rajongó, az a Volt fesztivál miatt valószínűleg már járt itt, vagy talán most is megy a jövő hétvégén. Aki alacsonyabb hangerőn nyomja a romantikát, annak Sopron az év többi részében, de mindenképpen ajánlott.

Melyik Magyarország legromantikusabb települése?

5. Szeged - Déli városaink közül nagyjából ugyanannyian emlegették a kedvencek között Pécset és Szegedet, de mivel előbbi már az első posztban is szerepelt, most inkább Szegedről emlékezzünk meg. Tette ezt több olvasónk is hozzászólásában, ki a Dóm térre emlékezve, ki a "lányszobros pad melletti padra a Tisza partján, este".

1. Balaton-felvidék - Úgy tűnik, hogy bár nem sokkal, de ha a Balatonról van szó, az északi part vs. déli part vitában mégis az északi győz. Köszönheti ezt az önök kommentjei alapján a leginkább Badacsonynak, illetve a Balatontól kicsit távolabb eső, de mégis gyönyörű Káli-medencének. De persze errefelé van még Vonyarcvashegy, Sümeg, Keszthely, Tapolca... Persze azt is hozzá kell tenni, hogy nem mondható, hogy olvasóink a Balaton másik végétől viszolyognának, hiszen Tihanyt, Balatonfüredet és Almádit is rengetegen nevezték meg a legek között.

2. Dunakanyar - Messze a legtöbben ezt a tájegységet emlegették mint Magyarország legromantikusabb helyét. Természetesen Visegrád neve hangzott el a legtöbbször, de ehhez a környékhez tartozik Zebegény, Nagymaros, Dömös is, sőt vegyük úgy, hogy Vác és Szentendre szintén, hiszen ez utóbbi kettő is sokak nagy kedvence.

3. Őrség - Pontosan ide tervezem már egy ideje idén augusztusra az egyhetes romantikus kiruccanást, esetleg biciklikkel. A rengeteg olvasói ajánlás csak még jobban megerősített abban, hogy tizenöt év után újra itt az ideje, hogy felkeressem az Őrséget, ezúttal a párommal. Nálunk most ez a tájegység nyert, de ön ne hagyja magát befolyásolni a szavazásban!

4. Tisza-tó - Ha nem Balaton, akkor természetesen Tisza-tó. Régebben legalábbis mindenképpen olcsóbb volt fő vetélytársánál, viszont kevésbé zsúfolt. Ezen kívül a fél országnak ez a tó van közelebb, és ami a legfontosabb: ellenállhatatlanul romantikus.

5. Zemplén - Rengeteg olvasónk lelkendezett a Pilisről is, a Mátra sem maradt ki, Aggtelekről és Karancsról nem is beszélve, de a legtöbben mégis egyértelműen a Zempléni-hegységet emlegették. Kőkapu, Füzér, Sólyombérc, Telkibánya - ha ezek a nevek nem mondanak semmit, érdemes mihamarabb nekivágni felfedezni. Rhythmeen úgy fogalmazott ezzel a hellyel kapcsolatban, hogy "garantáltan a nadrágszáradba vizelsz a gyönyörűségtől". Mi is csak ajánlani tudjuk, attól függetlenül, hogy a romantikáról kicsit más elképzeléseink vannak...

Melyik Magyarország legromantikusabb tájegysége?