Naivságomban valamiért azt hittem, ilyen már évek, talán évtizedek óta nincs is. És de. Az elmúlt hetekben megint sikerült belefutni egy olyan zenés-táncos éjszakai vendéglátóipari egységbe, amelybe a belépés "uraknak 3000 Ft, hölgyeknek ingyenes". Namost egy ilyen felállásnak két olvasata van, egy negatív és egy még negatívabb, de hogy melyik melyik, azt mindenki döntse el saját maga. Azt mindenesetre be kell vallanom, hogy bár régóta kerülöm az ilyen árazási politikával dolgozó helyeket, előfordult már, hogy jól és zavartalanul szórakoztam olyan buliban, ahova a belépésért csak a férfiak fizettek.

Szóval az egyik megközelítés az egyenjogúság harcosai szerint lesz negatív. Mert ugye vehetjük úgy, hogy a "hölgyeknek ingyenes" koncepció mögött az elgondolás annyi, hogy az "urak" továbbra is a lovagiasság legelemibb, legősibb és legmeghaladottabb szabályai szerint magukra kell, hogy vállalják az esti szórakozás költségeit az önállóságra képtelen és alkalmatlan nőktől. Nincs kínos felezés, a nők nem maguknak fizetnek, hanem egy úriembernek kutya kötelessége állni az egész cehet. Szóval fel lehet ezt úgy is fogni, hogy ez egy ilyen retro-parti, régimódi lovagoknak és dámáknak.

Másrészt viszont a rosszmájúaknak nehéz nem arra gondolni, hogy egy ilyen "hölgyeknek ingyenes" promóakció mögött talán inkább az a megfontolás húzódik meg, hogy így nagyobb az esélye, hogy a partira jó sok olcsó nő érkezik. Akik, minél drágább a belépő a férfiaknak, annál nagyobb eséllyel jönnek, hiszen így még valószínűbb, hogy a pénztelen pasik kinnmaradnak, tehát biztosra lehet menni. A férfitársadalomban pedig szintén megvan az a réteg, akik nem sajnálják a pénzt, ha ők is biztosra mehetnek, azaz nekik is biztosítottnak látszik, hogy nem múlik el az éjszaka kapás nélkül.

Tehát ha úgy nézzük, egy ilyen "hölgyeknek ingyenes" akció gyakorlatilag a pénzért szexet felállásnak ágyaz meg, szinte a szó szoros értelmében. Amiben én mondjuk nem szeretnék részt venni, de ettől függetlenül különösebb kivetnivalót nem találok benne. Mindenki azért jön ide, mert tudja, hogy mit akar, és jó eséllyel meg is kapja. Kifejezetten szerencse, hogy már a belépéskor egyértelművé teszik, hogy mire kell számítani. Marad a kérdés: kedves olvasó, ha egy szórakozóhely "hölgyeknek ingyenes", ön be szokott menni?