A texasi egyetem két pszichológusa, Cindy Meston és David Buss könyvet jelentetett meg a héten Miért szexelnek a nők címmel. Az erről szóló hír a világ legtöbb nagy hírportálját bejárta a CNN-től a Daily Mailig, nyilván mivel a nőknek sokkal több okból juthat eszébe szexet kezdeményezni vagy abba beleegyezni, mint a férfiaknak. Kézenfekvő, hogy a férfiak a kiinduló alapelv szerint túlnyomórészt egyetlen okból szoktak szexelni: azért, mert jó. Ebből egy egész könyv nehezen jönne ki.

Természetesen a hölgyeknél is az élvezet az első számú ok, de náluk emellé még 236 másikat is odatesz a tanulmány, a világ minden részében élő nők megkérdezése után. Ezek között olyanok is vannak, mint a "pénzért" vagy a "házastársi kötelességtudatból", vagy azért, hogy partnerüknek nehogy eszébe jusson más csajok felé kacsingatni. Sőt, előfordul, hogy egy nő megsajnál egy férfit, és annyira megesik a szíve az illetőn, hogy szexszel próbálja megvígasztalni, még ha neki nincs is kifejezett kedve hozzá.

A gyereknemzés, úgy látszik, már szóba se jön, mint ok a szexre , de azért vannak más olyan indokok is, amik nem kifejezetten nő-specifikusak. Sokan azért fekszenek le valakivel, hogy exükön bosszút álljanak (a nemjójukat!), ez nyilván nőkre és férfiakra egyformán jellemző lehet. A tanulmány arra is kitér, hogy a szex elvonja a vért az agyból, így a fejfájást is oldja. Feltételezzük, hogy az aktusnak ezt a jótékony hatását ugyanúgy élvezik a férfiak is, mint a nők, igaz, mintha az utóbbiakra szokott volna gyakrabban rájönni a fejfájás egy romantikus szituációban. Mindenesetre állítólag ok lehet a szexre az is, hogy oldja a fejfájást és hogy közben fogyaszt is. Ön már egyezett bele a szexbe valami ilyesmi miatt annak ellenére, hogy éppen nem volt igazán kedve hozzá? Mi volt rá az oka?