A fene tudja, miért szeretnek az emberek étteremben randizni. Elég rizikós helyszín. A kellemetlen kiszolgálás és a rossz koszt mellett még csomó kínos pillanattal is számolni kell a borválasztást megmosolygó pincértől a fogak közé szorult spenóton át a szomszéd asztalnál sivító kisgyerekig. Persze egy hangszigetelt gumiszobában sohasem derülne ki partnerünkről, hogy finnyás, csámcsog, ráadásul spúr is. Az is igaz, hogy egy közös étkezés oldja a gátlásokat és vészhelyzetben is jó beszédtémát kínál a zavarban lévő pároknak. Van azonban néhány alapszabály, amiket nem árt észben tartani, ha étteremben randizunk.

A semleges terep a legjobb

Az első és legfontosabb a megfelelő helyszín kiválasztása. Nincs értelme drága, kínosan trendi étterembe menni, ott úgyis nehéz teljesen oldottan viselkedni, ráadásul, ha rossz a randi, még a rááldozott pénzt is sajnálja az ember. Persze a másik véglet sem nyerő. Kinek van kedve egy mocskos tányéron tálalt mócsingos pacal felett romantikázni?

A törzshely sem jó megoldás, mi van, ha a buzgó pincér az ex nevén nevezi az újat, vagy megjegyzi, milyen furcsa, hogy nem egyedül eszik a kedves vendég. A legjobb tehát egy semleges, egyszerű, középkategóriás hely, közepesen unott személyzettel és egy kevés intimitással. Ha tud ilyen helyet, ne habozzon, kommenteljen.

Válogatni, maszatolni, salátázni nem ér

A harmonikus este alapja, hogy ne rendeljünk több fogást a másiknál. Nincs annál bénább, mint éhesen bámulni valakit, aki két szürcsölés között ecseteli az életfilozófiáját. Bármennyire válogatós is az ember, jobb, ha az első randin nem vág pofákat minden fűszeres, húsos, halas vagy gyümölcsös kajára, és nem írja újra az étlapot. "Cordon bleu-t kérek sonka nélkül, dióval!"

Ettől eltekintve az a legjobb, ha magunkat adjuk. Nincs értelme salátát rágcsálni és éhesen feszengeni, ha csülökre vágyunk. Azt viszont nem árt észben tartani, hogy egy nő kajaválasztását a férfi iránt érzett vonzereje dönti el. Azaz, ahogy Catherine Sanderson az Amherst College szociálpszichológusa a Psychology Today-ben összefoglalta: vonzó férfi előtt kevesebbet esznek a nők.


A természetesség klassz, de a büdös száj és a maszatos póló korántsem szexi, szóval a fokhagymás kajákat, a sűrű mártásokat és a szószos tésztákat lehet, hogy mégiscsak jobb már a rendelésnél elkerülni. Ha mégsem tettük, akkor is van megoldás, hiszen a mocskos kaját is lehet szépen enni. Az amerikaiak tudják, hogyan.

A részegség nem szexi

Ha tudunk kulturáltan enni, és nem vagyunk pocsék vendégek, akkor már csak arra kell figyelni, hogy ne rúgjunk be. Vagy legalább ne mutassuk. Nincs annál lehangolóbb érzés, mint amikor egy részeg próbál lehengerlő lenni. Persze az sem mindig rossz, ha egy nő tud inni. A Journal of Sexual Medicine 2009 júniusában megjelent tanulmánya szerint azok a nők, akik szeretnek inni, általában jobban kívánják a szexet.


Ön mit gondol, mire kell figyelni, ha étteremben randizik az ember?